BiH
421

Klokani i 11 drugih životinja stižu iz Ljubljane u Pionirsku dolinu

Klix.ba
RZC Pionirska dolina i zoološki vrt polovinom iduće sedmice postat će dom za 13 novih životinja, odnosno četiri životinjske vrste od kojih su jedna i valabi klokani.

Poslovna saradnja u okviru koje su firme Revelique Cosmetics iz Austrije i CM/Ovnak iz Viteza, doniranjem sredstava u februaru ove godine, finansijski omogućile da se pokrene procedura odabira, veterinarskog pregleda i transporta, za rezultat je imala da čak 13 novih životinja u istom trenutku svoj dom nađu u jedinom bh. zoološkom vrtu.

"Sva potrebna administrativna procedura, kao i posjeta evropskim zoo vrtovima, veterinarski pregledi, dobijanje izvozne, transportne i uvozne dozvole te pripreme transporta već su završeni. Stoga Esad Tajić, upravnik RZC Pionirska dolina i zoološki vrt i veterinar Vedad Škapur za vikend putuju u Sloveniju, odnosno zoološki vrt u Ljubljani, odakle će početkom sedmice krenuti transportna vozila sa doniranim životinjama put našeg grada", saopćili su iz KJKP Park.

Dolaskom novih životinja i mužjak valabi klokana, jedini preživjeli u prošlogodišnjem napadu pasa lutalica u Pionirskoj dolini, kada su nastradala četiri klokana, konačno će nakon godinu dana dobiti društvo i to dvije ženke. Time će i ova tužna priča od augusta prošle godine konačno dobiti sretniji epilog.

Time bi ponuda i sadržaj Pionirske doline, jedinstvene zelene oaze udaljene svega dva kilometra od centra grada, bili podignuti na viši nivo.

"Plan je da nove životinje u Pionirskoj dolini već polovinom naredne sedmice budu u zoo vrtu u Sarajevu, te odmah po dolasku i na prigodan način predstavljene mnogobrojnim posjetiocima", dodaje se u saopćenju.