BiH
0

Klokani u četvrtak stižu u Pionirsku dolinu

Klix.ba
Noviteti i kontinuirano obogaćivanje ponude RZC Pionirska dolina i zoo vrt razlog su što je ovaj jedini bosanskohercegovački rekreativno-zabavni centar sa zoološkim vrtom stalno i iznova mjesto gdje svi Bosanci i Hercegovci mogu provesti ugodan dan u prirodi i uređenom ambijentu.

Tako će biti i u četvrtak, kada će Pionirska dolina postati dom za još 13 novih životinja, odnosno četiri životinjske vrste od kojih su jedna i valabi klokani.

Naime, iskrena, prije svega prijateljska i poslovna saradnja, u okviru koje su firme Revelique Cosmetics iz Austrije i CM/Ovnak iz Viteza doniranjem sredstava početkom proljeća ove godine finansijski omogućile da se pokrene procedura odabira, veterinarskog pregleda i transporta, rezultirala je dolaskom čak 13 novih životinja u naš jedini zoološki vrt.

Sva potrebna administrativna procedura, kao i posjeta evropskim zoološkim vrtovima, veterinarski pregledi, dobijanje izvozne, transportne i uvozne dozvole te pripreme transporta konačno su završeni. Upravnik RZC Pionirska dolina i zoo vrt Esad Tajić i veterinar Vedad Škapur, u pratnji transportnog vozila, jučer su otputovali u Sloveniju, odnosno u zoo vrt u Ljubljani, odakle će, nakon prijema, životinje u transportnom vozilu i krenuti put našeg zoo vrta.

Poznato je da će dolaskom novih životinja i mužjak valabi klokana, jedini preživjeli u prošlogodišnjem napadu pasa lutalica u Pionirskoj dolini, kada su nastradala četiri klokana, konačno, nakon gotovo godinu dana, ponovo dobiti društvo i to dvije nove ženke. Time će i ova tužna priča od augusta prošle godine konačno dobiti sretniji epilog.

Upravo ponukani tim događajem donatori i prijatelji RZC Pionirska dolina, firme Revelique Cosmetics i CM/Ovnak, vrijednom donacijom dali su pozitivan primjer i pokazali svoju društvenu odgovornost, koju bi bilo lijepo da slijede i druge kompanije. Time bi ponuda i sadržaj Pionirske doline, jedinstvene zelene oaze udaljene svega dva kilometra od strogog centra grada, bili podignuti na značajniji nivo, što građani BiH i zaslužuju, saopćeno je iz JKP Park.

Dolaskom novih životinja, zoološki vrt u Pionirskoj dolini raspolagat će sa 42 životinjske vrste, što je svakako značajna, ali ne, prema našim planovima i težnjama, i naša konačna brojka. Poznato je da su cijene ulaznica prilagođene "svačijem džepu", jer je za djecu do pet godina ulaz besplatan, za djecu od 5 do 15 godina košta 1 KM, dok odrasle osobe, odnosno stariji od 15 godina, za kartu trebaju izdvojiti 1,5 KM.

Planirano je da nove životinje već u četvrtak budu u svojim nastambama u Pionirskoj dolini, kad će biti upriličena i prigodana svečanost i njihova prezentacija mnogobrojnim prijateljima zološkog vrta, ali i medijima.