{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Nova koalicija u FBiH: Može li Stranka za BiH, BPS i A-SDA spasiti trenutnu Vladu FBiH?

Piše: N. Novalić/Klix.ba
16.6.2015. u 08:59
36
128
Nova koalicija u FBiH: Može li Stranka za BiH, BPS i A-SDA spasiti trenutnu Vladu FBiH?
36
Nova koalicija u FBiH: Može li Stranka za BiH, BPS i A-SDA spasiti trenutnu Vladu FBiH?
Foto: Arhiv/Klix.ba
Nakon što je, poslije višesedmične igre, DF konačno napustio koaliciju na nivou Federacije BiH, SDA i HDZ BiH će morati krenuti u potragu za novim koalicionim partnerima. Čini se da je najrealnija opcija koalicija ove dvije stranke s manjim strankama koje u Parlamentu Federacije BiH imaju po nekoliko zastupnika, a misli se na Stranku za BiH, BPS Sefer Halilović i A-SDA.
Amer Jerlagić, predsjednik Stranke za BiH, potvrdio je za Klix.ba da su ostvareni inicijalni kontakti te da očekuje tokom ove sedmice i prvi susret na kome bi se razgovaralo o mogućem ulasku ove stranke u vlast. I lideri A-SDA i BPS-a potvrdili su za medije da su zainteresirani za razgovore te da pristaju razgovarati o mogućoj koaliciji.

Matematički, SDA, HDZ BiH, Stranka za BiH, BPS i A-SDA mogle bi formirati parlamentarnu većinu.

SDA u zastupničkom domu ima 29 zastupnika, HDZ BiH 13, Stranka za BiH tri, BPS četiri i A-SDA dva zastupnika. Pet stranaka koje bi činile novu vlast imaju 51 zastupnika u Zastupničkom domu Parlamenta Federacije BiH, a za prostu većinu potrebno je 50 zastupnika.

Međutim, ovaj scenario bi se donekle mogao zakomplicirati. Zastupnik SDA Rasim Omerović već je najavio da više neće slijediti liniju SDA u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH već će se, manje-više, ponašati kao nezavisni zastupnik.
Time koalicija i dalje ima 50 potrebnih ruku u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH. Međutim, jasno je da bi u slučaju da bilo koji od 50 zastupnika iz pet stranaka koje bi činile većinu napusti matičnu stranku značilo da, još jednom, vladajuća koalicija nema većinu u parlamentu.

Također, nije jasno i da li bi svi zastupnici Stranke za BiH, BPS-a i A-SDA poštovali odluku da uđu u koaliciju s SDA i HDZ-om BiH. Amer Jerlagić kaže kako oni unutar stranke imaju jedinstven stav te da neće biti nikakvih problema s tog aspekta. Ipak, insistira da se prvo obave razgovori kako bi se dogovorila platforma zajedničkog djelovanja te određeni principi.

Situaciju je donekle stabilnijom mogao učiniti HDZ 1990 koji ima četiri zastupnika u Parlamentu Federacije BiH. No, Martin Raguž, predsjednik HDZ-a 1990, potvrdio je za Klix.ba da ova stranka ostaje u opoziciji sukladno odlukama najviših organa stranke.

Moguća opcija jeste i da ovih pet stranaka formira novu koaliciju a da se, u slučaju da se i desi da im bude nedostajala jedna ili dvije ruke u Parlamentu Federacije BiH, većina traži od sjednice do sjednice, uz nadu da će neko od zastupnika iz opozicije podržati prijedloge vladajuće koalicije.

Jednačini s više nepoznatih treba dodati i to da se ne zna kako će se ponašati potpredsjednik Federacije BiH Milan Dunović (DF). Procedura njegove smjene je izuzetno komplikovana i skoro nemoguća, a već je najavio da bi, u slučaju ulaska SNSD-a u vlast na nivou FBiH, bio spreman iskoristiti i određene mehanizme blokiranja procesa uspostave nove vlasti.

U svakom slučaju, Federacija BiH ponovno ulazi u period dogovaranja platformi i principa, raspodjele ministarskih i drugih pozicija i uspostave nove vlasti.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: