{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Korak naprijed, nazad tri: BPS odbija učestvovati u razgovorima, upitna nova koalicija u FBiH

24.8.2015. u 07:59
54
68
Korak naprijed, nazad tri: BPS odbija učestvovati u razgovorima, upitna nova koalicija u FBiH
54
Korak naprijed, nazad tri: BPS odbija učestvovati u razgovorima, upitna nova koalicija u FBiH
Foto: Arhiv/ Klix.ba
Nova koalicija u FBiH koja je dogovorena prije nekoliko sedmica, iako postoje optimistične najave, teško će biti formirana. Razgovori SDA i tri nove stranke koje bi trebale ući u vlast na nivou FBiH već su počeli, ali se odvijaju s različitim uspjehom zavisno od stranke.
Sa Strankom za BiH dogovoreni su skoro svi detalji i raspodjela pozicija. Stranka za BiH će najvjerovatnije imenovati ministra energije, rudarstva i industrije.

A-SDA je iskazala interes za resor trgovine te će, shodno najavi Bakira Izetbegovića, predsjednika SDA, vjerovatno i dobiti jedno ministarstvo u Vladi FBiH.

Amer Jerlagić, predsjednik Stranke za BiH, ali i zamjenik predsjednika SDA Adil Osmanović najavili su da bi Vlada FBiH moga biti popunjena već početkom septembra.

Ipak, sasvim je jasno da pregovori i ne idu baš glatko. Do sada nije održan nijedan sastanak sa Bosanskohercegovačkom patriotskom strankom Sefera Halilovića (BPS).

Iz BPS-a odbijaju komentarisati za Klix.ba zašto nije došlo do sastanka, ali, ako je vjerovati medijskim napisima, do sastanka nije došlo jer nisu riješena "ključna, preliminarna pitanja o kojima je upoznata i javnost", kako su objasnili čelnici BPS-a.

S druge strane, Amir Zukić, generalni sekretar SDA koji je uključen u pregovore sa sve tri stranke, za Klix.ba kaže kako do sastanka nije došlo jer se nisu mogli usaglasiti termini te da ne postoje razilaženja u vezi s principima koji su dogovoreni i potpisani.

Amer Jerlagić, predsjednik Stranke za BiH, kaže za Klix.ba kako nije detaljnije upoznat zašto sastancima ne prisustvuje i BPS te da cijelu priču na neki način "moderira" SDA čiji bi čelnici trebali znati šta se dešava sa BPS-om.

Cijelu situaciju dodatno komplikuje i stav Dragana Čovića da je najbolja opcija ulazak SBB-a u vlast, kao i poruka Fahrudina Radončića da bi do toga stvarno moglo i doći.

Prema tom scenariju, SDA, HDZ BiH i SBB mogu formirati komotnu većinu te im SBiH, A-SDA i BPS i ne trebaju.

S druge strane, ako BPS ne bude učestvovao u novoj koaliciji, SDA, HDZ BiH, SBiH i A-SDA nemaju većinu u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH. HDZ 1990 bi sa svoja četiri zastupnika mogao zamijeniti BPS čime bi bilo osigurano potrebnih 50 zastupnika.

Iz HDZ-a 1990 su dali naznake da bi stvarno i mogli učestvovati u novoj koaliciji, ali je očigledno da tom idejom nije oduševljen Dragan Čović.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: