{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Ako se BPS povuče iz koalicije: Ulazak SBB-a ili HDZ-a 1990 u vlast jedino rješenje

4.9.2015. u 08:01
10
91
Ako se BPS povuče iz koalicije: Ulazak SBB-a ili HDZ-a 1990 u vlast jedino rješenje
10
Ako se BPS povuče iz koalicije: Ulazak SBB-a ili HDZ-a 1990 u vlast jedino rješenje
Foto: Arhiv/Klix.ba
Bosanskohercegovačka patriotska stranka (BPS) saopćila je prije tri dana da se povlači iz pregovora o novoj koaliciji na nivou FBiH. Time je dodatno produbljena politička kriza u FBiH.
"BPS - Sefer Halilović obavještava da se kao politički subjekt povlači iz daljnjih razgovora o formiranju vlada na nivou Federacije BiH, BiH i drugim nivoima. Političke igre koje predvodi SDA pokazuju sasvim suprotan pravac, odnosno najobičniju borbu za fotelje predstavnika SDA i njihovih satelita, te BPS - Sefer Halilović u takvoj karikaturalnoj situaciji ne želi učestvovati", kaže se u saopćenju BPS-a.

Da ne cvjetaju ruže u novoj koaliciji dalo se naslutiti ranije. Iako su delegacije SDA održale više sastanaka sa Strankom za BiH i A-SDA, BPS se već sedmicama nije odazivao na te sastanke. Tada je za Klix.ba iz SDA i BPS-a rečeno da ne postoje problemi već se ne mogu uskladiti termini.

BPS u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH ima četiri zastupnika. Zajedno s BPS-om, koalicija SDA, HDZ BiH, A-SDA, Stranka za BiH imala je 50 ruku što predstavlja tijesnu većinu.

Amer Jerlagić, predsjednik Stranke za BiH, kaže za Klix.ba da nije upoznat sa situacijom u vezi sa BPS-om, a posebno ne zna šta je dogovoreno između SDA i BPS-a.

No, kako Klix.ba saznaje, BPS bi se ipak mogao vratiti za pregovarački sto, a prijetnja povlačenjem iz pregovora više je pritisak na SDA kako bi se ojačale sopstvene pregovaračke pozicije.

Najavljivani ulazak HDZ-a 1990 trebao je samo ojačati ovu parlamentarnu većinu. Matematički, četiri zastupnika HDZ-a 1990 dovoljna su koalicji SDA, HDZ BiH, A-SDA i Stranci za BiH da formiraju tijesnu parlamentarnu većinu.

Ako BPS ipak ostane pri stavu o povlačenju iz pregovora, ulazak SBB-a čini se sve izvijesnijom opcijom. Tome svjedoči i sve slabije protivljenje iz SDA ovakvoj opciji, a HDZ BiH već duže vrijeme otvoreno i uporno zagovara ovu opciju.

Za jednu širu koaliciju zalaže se i HDZ 1990, a ni predsjednik Stranke za BiH nema ništa protiv da u vlast uđu i SBB i HDZ 1990.

Međutim, u jednačini s previše nepoznatih teško je predvidjeti konačno rješenje. Tako nije poznato da li bi, kad bi SDA i prihvatila ulazak SBB-a, ova stranka tražila da koaliciju čine samo SDA, HDZ BiH i SBB te za sebe uzela sve pozicije koje je imao DF. Dodatno, Čović se oštro protivi bilo kakvoj participaciji Devedesetke u vlasti.

Najave zvaničnika SDA da će Vlada FBiH biti popunjena do polovine septembra, ili najava Jerlagića da se to treba učiniti prije nego što djeca krenu u školu, očigledno su mnogo više želje nego li realna očekivanja.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: