Fašizam na Facebooku
0

Nova grupa koja sije mržnju i negira genocid

Sarajevo-x.com
Na popularnoj društvenoj mreži Facebook ponovo je osnovana još jedna grupa koja negira genocid u Srebrenici i veliča ratni zločin počinjen na tom području.

Grupa nazvana "Srebrenica nije genocid" osnovana je 31. marta 2010. godine i do danas broji preko 2.000 članova. Administrator grupe za fotografiju profila postavio je fotografiju haškog optuženika i bjegunca Ratka Mladića, i preko fotografije ispisao "Đenerale, samo reci, letećemo kao meci".

Zastrašujuća je činjenica da su članovi grupe uglavnom mlade osobe iz Srbije koje osim što negiraju genocid ističu kako će se "jednog ljeta ponoviti Srebrenica 1995".

Između, ostalog na pomenutoj grupi članovi pozivaju na ubistva, klanje i linčovanje kako Bošnjaka tako i Hrvata, a postavljeni su i brojni videoklipovi sa porukama Albancima od "ultra Srba", kao i videoklipovi kojima se vrijeđa bošnjački narod i islam i u kojima se ističe kako je "došlo vrijeme da se Srbi svete".

Povrh svega, administratori grupe postavljaju fotografije i imena i prezimena pojedinih članova iz BiH, te ih javno vrijeđaju i prijete im.

Inače, ovo nije prvi put da se na Facebooku otvaraju ovakve i slične grupe. Podsjećamo, prije izvjesnog vremena bila je otvorena grupa "Nož, žica, Srebrenica" s ciljem raspirivanja mržnje i negiranja genocida.

Grupa je nakon velikog pritiska javnosti zatvorena, međutim to nije spriječilo druge (koji ne smiju imenom i prezimenom stati iza onog što pišu) da otvaraju slične grupe.

Kako smo saznali u Tužilaštvu Bosne i Hercegovine prije izvjesnog vremena radile su se određene provjere u vezi otvaranja grupa na Facebooku koje podstiču na govor mržnje i netrepeljivost.

Portparol Tužilaštva BiH, Boris Grubešić, istakao je za Sarajevo-x.com da je nedavno održan sastanak Radne grupe za borbu protiv cyber i visokotehnološkog kriminala.

Teme sastanka odnosile su se na proces pripreme specijalističke obuke za policijske i pravosudne službenike iz Bosne i Hercegovine, entiteta i Brčko Distrikta za borbu protiv cyber i visokotehnološkog kriminala, koja bi se uskoro trebala organizovati u nekoj od zemalja EU sa razvijenim policijskim kapacitetima za borbu protiv ove vrste kriminala.

Boris Grubešić je istakao da je na sastanku bilo riječi i o borbi protiv govora mržnje na internetu, te raspirivanju ostalih oblika netolerancije.

U svakom slučaju, krajnje je vrijeme da nadležni organi naše, ali i susjednih zemalja, poduzmu sve kako bi spriječili širenje rasne, nacionalne, vjerske i bilo koje druge mržnje, kao i upotrebu jezika mržnje, rasizam, šovinizam, ksenofobiju, antisemitizam, i bilo koji drugi oblik netrpeljivosti i netolerancije.