SIPA se angažovala
2

Naša i međunarodna policija tragaju za internetskim sijačima mržnje

Piše: N. Jamaković
Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA) poduzela je mjere kako bi što prije identifikovala autora grupe, odnosno grupa "Nož, žica, Srebrenica" na Facebooku, potvrđeno je za Sarajevo-x.com u toj instituciji.

"Primili smo nekoliko prijava koje se odnose na ove grupe, među kojima i onu koju su nam e-mailom poslali iz Udruženja "Žena - žrtva rata". Nakon što su naši službenici upoznati s postojanjem ovih grupa, odmah se pristupilo provjeri navoda iz prijava, te utvrđivanju postojanja elemenata krivičnog djela iz Člana 145a Krivičnog zakona BiH (Izazivanje nacionalne, rasne i vjerske mržnje, razdora i netrepeljivosti)", odgovorili su nam iz SIPA-e.

Navode kako su sve mjere poduzete planski i pod nadzorom Tužiteljstva BiH.

"Imajući u vidu o kakvom se krivičnom djelu radi, policijski službenici SIPA-e su u svoj rad uključili i pripadnike drugih domaćih i međunarodnih policijskih agencija s bogatim iskustvom u ovoj oblasti", rečeno nam je u odgovoru koji je potpisala glasnogovornica Željka Kujundžija.

Naveli su i kako operativno angažirani policijski službenici SIPA-e, u skladu sa zakonskim ovlastima i bez prethodnih prijava građana, kontinuirano prate, između ostalog, i sadržaje na internet-stranicama.

"Iako u SIPA-i ne postoji organizacijska jedinica koja je zadužena samo za borbu protiv internet-kriminaliteta, Kriminalističko-istražni odjel Agencije posjeduje određene kadrovske i materijalno-tehničke kapacitete koji se mogu boriti s navedenom vrstom kriminaliteta, a oni će ubuduće i dodatno jačati", poručili su iz ove agencije.

Treba napomenuti da su prije nešto više od 20 dana, kad su SIPA-i stigle prve prijave, na Facebooku bile tri grupe pod nazivom "Nož, žica, Srebrenica". Sad je tu jedna takva grupa s 270 članova.