Fašizam na Facebooku
0

SIPA-i prijavljena grupa "Nož, žica, Srebrenica"

Piše: N. Jamaković
Udruženje "Žena-žrtva rata" podnijelo je SIPA-i prijavu (elektronskim putem) protiv osnivača grupe "Nož, žica, Srebrenica" na Facebooku. Udruženje traži od SIPA-e da pokrene istragu protiv osnivača grupe i svih komentatora, potvrdila je za Sarajevo-x.com predsjednica Udruženja Bakira Hasečić.

"Mislim da je ovo prešlo sve granice. Već smo jednom intervenisali na ovakvu grupu, nakon čega je ona hitno ugašena. Sada opet imaju tri takve grupe! Meni su to sinoć javili i kada sam vidjela komentare i ostali sadržaj nisam cijelu noć mogla zaspati", kazala je Hasečić.

Ističe kako je strašno to što gnusne fašistističke komentare ostavljaju i djeca koja nisu bila ni rođena 1992.-1995. godine.

"Koliko god imamo zamjerki na međunarodnu zajednicu, nakon ovakvih fašističkih poruka uvjerena sam da poslije njihovog i odlaska OHR-a iz BiH više neću smjeti otići u svoj Višegrad. Meni će, kad oni odu, granica biti Kozija ćuprija u Sarajevu, jer se već sad ne osjećam sigurno da idem u RS", istakla je naša sagovornica.

Prema njenim riječima, cijela država bi morala intervenisati u ovakvim slučajevima i SIPA bi morala imati službu koja prati šta se objavljuje na internetu, da ne bi čekali da im žrtve javljaju za ovakve sadržaje.

"To su takve poruke da ostanete zapanjeni količinom mržnje koju imaju prema drugima. Svi oni koji pozivaju na nova klanja i silovanja moraju odgovarati", rekla je Hasečić.

Do objavljivanja teksta nismo dobili odgovor iz SIPA-e.