{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Norveška ambasada zabrinuta dogovorom Dodika i Lagumdžije

1.11.2012. u 09:04
0
0
Norveška ambasada zabrinuta dogovorom Dodika i Lagumdžije
0
Norveška ambasada zabrinuta dogovorom Dodika i Lagumdžije
Norveška ambasada izražava zabrinutost u povodu najnovijih političkih prijedloga kojima se potkopava nadležnost Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH, u vezi sa imenovanjem tužilaca na svim nivoima u BiH, saopćili su iz ove ambasade.
"Norveška u potpunosti podržava stavove Delegacije Evropske unije u BiH i samog Visokog sudskog i tužilačkog vijeća nedavno izražene u vezi sa ovim pitanjem", poručili su.

Podsjetimo, SDP i SNSD jučer su dogovorili da će državni i entitetski parlamenti birati tužioce. Naime, Visoko sudsko i tužilačko vijeće će, po ovom dogovoru, dostaviti inicijalnu listu s prijedlozima imena tužilaca koje će biti poslano vladama entiteta na razmatranje te parlamentima na usvajanje.

Norveška već duži niz godina podržava reformu pravosuđa u Bosni i Hercegovini i daje svoj doprinos impresivnim koracima postignutim u prošloj deceniji u pravcu uspostavljanja nezavisnijeg i efektivnijeg pravosuđa. Trenutno Norveška Vlada, zajedno sa Vladom Švedske i Evropskom unijom finansira ambiciozan projekt koji provodi Visoko sudsko i tužilačko vijeće BiH sa ciljem značajnog poboljšanja efikasnosti sudova širom zemlje, podsjećaju iz Ambasade Norveške u BiH.

"Norveška finansijski podržava rad Visokog sudskog i tužilačkog vijeća jer vjeruje da ono samo može osigurati da je izbor sudija i tužilaca zasnovan na stručnosti, a ne na političkoj pripadnosti. Reformirano pravosuđe ima potencijal da poboljša život bosanskohercegovačkih građana i poslovnog okruženja za kompanije. Zato vjerujemo da ove reforme trebaju biti nepovratne", istaknuto je u saopćenju za javnost.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: