BiH
6

SDP i SNSD se složili: Slabi rezultati u borbi protiv kriminala

SRNA
Foto: Nedim Grabovica/Arhiv/Klix.ba
Foto: Nedim Grabovica/Arhiv/Klix.ba
Visoku sudsko i tužilačko vijeće ostao je instrument preko kojeg se rješavaju politički odnosi u BiH i to Vijeće nema odgovornost za stanje kriminala u BiH, istakli su večeras u Sarajevu predstavnici SNSD-a i SDP-a.

Šef Kluba poslanika SNSD-a u Predstavničkom domu parlamenta BiH Drago Kalabić smatra da rad VSTS-a ne daje rezultate, već usložnjava odnose u društvu.

Kalabić je za Federalnu televiziju izjavio da je, sporazum SNSD-a i SDP-a BiH o izboru glavnih tužilaca, njihovih zamjenika i tužilaca na svim nivoima, jedini način da se popravi trenutno stanje u pravosuđu i borbi protiv kriminala.

"Sporazum vraća BiH da raspolaže svim instrumentima. Njime se vraća odgovornost. Ovo je možda jedan od posljednjih pokušaja jer će, ako ne uspije ovaj projekt, doći do velikih problema", rekao je Kalabić.

On je naveo da su u reformi pravosuđa i borbi protiv kriminala postignuti beznačajni rezultati.

"Vi sada odgovarate jednoj nevidljivoj ruci koja vas vodi, koja kreira političke odnose u BiH i trenutno ne odgovarate nikome u ovoj zemlji i to je problem", istakao je Kalabić.

Navodeći da se Parlamentarnoj skupštini BiH oduzima ono što imaju parlamenti svih zemalja u svijetu i da se ona svodi na parlament mjesne zajednice, Kalabić je upitao kako je moguće da bilo koji strani ambasador u BiH ima veći značaj od parlamenta BiH.

Član Predsjedništva SDP-a BiH Lidija Korać saglasila se da reforma pravosuđa u BiH nije dala željene rezultate, te dodala da je rješenje koje su ponudile dvije stranke dio evropske prakse.

"Sudska vlast ostaje i dalje odvojena od izvršne i zakonodavne. Ovaj prijedlog zadržava integritet VSTS-a. I dalje se zadržava uloga VSTS-a“, pojasnila je Koraćeva.

Ona je ukazala da VSTS ima sve nadležnosti, a država ni na jedan način ne može uticati na stanje kriminaliteta u BiH.

"Država mora imati instrument da snosi odgovornost u oblasti kriminaliteta", istakla je Koraćeva.

Predsjednik VSTS-a BiH Milorad Novković smatra da ponuđeni prijedlog ne bi obezbijedio nepristrasno, nezavisno i efikasno pravosuđe.

"Prijedlog SNSD-a i SDP nije prihvatljiv jer se ne bi mogla obezbijediti puna nezavisnost tužilaštava, ako bi izbor tužilaca bio vršen u parlamentima kantona, entiteta i na državnom nivou", tvrdi Novković.

Novković ističe da je prijedlog SNSD-a i SDP-a o izboru glavnih tužilaca, njihovih zamjenika i tužilaca jedinstven u Evropi, te ocjenjuje da to pitanje treba riješiti u okviru strukturalnog dijaloga.

"Strukturalni dijalog je dobar put i okvir i on će u potpunosti riješiti pitanje VSTS-a, Suda i Tužilaštva BiH i kompletno usavršiti reformu pravosudnog sistema u BiH, jer je vrlo dobro započet", zaključio je Novković.