"Radikalne mjere"
19

VSTV: Provođenje sporazuma SNSD - SDP je vraćanje unazad

SRNA
Foto: Nedim Grabovica/Arhiv/Klix.ba
Foto: Nedim Grabovica/Arhiv/Klix.ba
Visoko sudsko i tužilačko vijeće BiH (VSTV) uputio je pismo evropskom komesaru za proširenje Štefanu Füleu povodom nedavnog dogovora SNSD-a i SDP-a o izboru tužilaca u BiH u kojem se navodi da bi provođenje tog dogovora predstavljalo "ozbiljno i flagrantno vraćanje unazad reformskog procesa u oblasti pravosuđa“, jer bi se njime "ugrozila nezavisnost tužilačkog sistema u BiH, koji bi ponovo bio stavljen pod političku kontrolu".

U pismu se navodi da su "radikalne mjere“ dogovorene između SNSD-a i SDP-a izvan okvira Strukturalnog dijaloga o pravosuđu između EU i BiH, koji će biti ozbiljno ugrožen ako taj dogovor bude ostvaren, saopšteno je iz VSTV-a.

"Jedinstven VSTV BiH, čija je nadležnost da imenuje sudije i tužioce, a ne samo da predlaže njihovo imenovanje - predstavlja kamen temeljac cjelokupne reforme pravosuđa u BiH, te bi ukoliko se oduzme ova nadležnost VSTS-u BiH, ugrozili svi višegodišnji reformski napori", stoji u pismu.

VSTV smatra da dogovor SNSD-a i SDP-a predstavlja i "direktno kršenje zahtjeva EU za BiH" kojim se nalaže usvajanje zakona kojim se uspostavlja jedinstveni Visoko sudsko i tužilačko vijeće BiH sa ciljem objedinjavanja nadležnosti nad entitetskim pravosuđem u oblasti imenovanja, kako se navodi u Studiji izvodljivosti Evropske komisije iz 2003. godine.

U obraćanju Füleu se navodi i da ovaj dogovor u potpunosti izlazi izvan okvira prakse drugih zemalja u regiji, kao i onih država koje su nedavno postale članice Evropske unije.

"Praksa u ovim zemljama ide ka sve većoj, a u nekim slučajevima, i potpunoj kontroli postupka imenovanja tužilaca od strane nezavisnih sudskih, odnosno tužilačkih vijeća u čijem su sastavu sudije i tužioci, a ovakva praksa predstavlja odgovor na uslove koje je Evropska komisija postavila pred ove zemlje na njihovom putu ka članstvu u EU“, navodi se u pismu.

Sadržaj pisma usvojen je na trodnevnoj sjednici VSTV-a koja je danas okončana u Sarajevu.

U sporazumu SNSD-a i SDP-a o programskoj i projektnoj saradnji, usaglašeno je da konkursne procedure kod izbora glavnih tužilaca i dalje provodi Visoki sudski i tužilački savjet, s tim da tužioce na svim nivoima imenuju zakonodavna tijela, odnosno skupštine i parlamenti, na prijedlog vlada, i to sa liste koju utvrdi VSTV.