BiH
3

Njemačka policija raspisala potjernicu za bivšim agentom UDBA-e Josipom Perkovićem

SRNA
Josip Perković
Josip Perković
Njemačka savezna policija raspisala je potjernicu za nekadašnjim agentom jugoslovenske tajne službe - UDBA Josipom Perkovićem, koji se sumnjiči za ubistvo hrvatskog emigranta Stjepana Đurekovića 1983. godine.

Uz sliku Perkovića njemačka savezna kriminalistička policija objavila je na internet stranici i njegov "alias" Tomo Novaković, te nagradu od 12.000 eura.

Perkovića njemački pravosudni organi sumnjiče da je, kao agent UDBA-e, 1983. godine učestvovao u ubistvu Đurekovića, hrvatskog emigranta i nekadašnjeg direktora "INA-marketinga".

Njemačka kancelarka Angela Merkel otkazala je dolazak u Zagreb na svečanost ulaska Hrvatske u EU, što hrvatski mediji ocjenjuju kao poruku vlastima u Zagrebu zbog izbjegavanja izručenja Perkovića.

U Hrvatski sabor nedavno je upućen zakon kojim bi evropski nalog za hapšenje trebalo da se ograniči na period od 2002. godine, čime je izbjegnuta mogućnost Perkovićevog izručenja Njemačkoj.

Sporni zakon proslijeđen je na usvajanje u Hrvatski sabor uoči ulaska Hrvatske u EU, a poslanici bi o njemu trebalo da glasaju u petak, 28. juna.

Prema najavama, nalog za Perkovićevo hapšenje trebalo je stigne iz Njemačke u Hrvatsku 1. jula, prvog dana članstva u EU. Međutim, zvanični Zagreb odbija Perkovićevo izručenje i traži da mu se sudi u Hrvatskoj.