Regija
4

Evropska unija nameće Hrvatskoj sankcije vrijedne milijardu eura

Klix.ba
Zoran Milanović i Jose Manuel Barroso
Zoran Milanović i Jose Manuel Barroso
Prijedlog potpredsjednice Evropske komisije Viviane Reding da se Hrvatskoj nametnu sankcije usvojili su povjerenici tog izvršnog organa Evropske unije.

Kako piše portal Index.hr, Reding je zajedno s predsjednikom EK Joseom Manuelom Barrosom i povjerenikom Štefanom Fueleom u petak obavijestila čitav kolegij povjerenika da Hrvatska krši odredbe o europskom nalogu za hapšenje te predložila da se Hrvatskoj uvedu sankcije, što su europski povjerenici prihvatili.

Sankcije bi Hrvatsku mogle koštati i do milijardu eura sve zbog slučaja Josipa Perkovića, bivšeg člana UDBE, jugoslavenskih i nekoliko hrvatskih tajnih službi, koji se tereti za ubistvo hrvatskog emigranta Stjepana Đurekovića.

Njemačka traži izručenje Perkovića, ali Hrvatska to odbija učiniti te je predsjednik Vlade Zoran Milanović 13. juna dostavio prijedlog izmjene zakona kojim bi se spriječilo izručenje Perkovića. Sve ovo naljutilo je članove Evropske komisije koji traže hitne mjere.

Tvrdoglavost Zorana Milanovića oko famoznog "lex Perkovića" Hrvatsku bi tako mogla skupo koštati. Izgubiti bi mogli, prema procjenama, i do milijardu eura.

Za Hrvatsku bi to moglo značiti otežavanja ulaska u šengensku zonu, kao i gubljenje sredstava predviđenih za pomoć pri unaprjeđenju nadzora granica, piše Index.