Sven Alkalaj
0

"Nismo obeshrabreni zbog nedobijanja MAP-a"

FENA
Sven Alkalaj (Foto: AFP/SCANPIX/File)
Sven Alkalaj (Foto: AFP/SCANPIX/File)
Trenutni zastoj zbog nedobijanja Akcionog plana za članstvo (MAP) u NATO-u nije obeshrabrio BiH, nego joj je dao novu snagu i radit će još predanije da ispuni sve preostale uvjete, izjavio je danas u Sarajevu ministar vanjskih poslova BiH Sven Alkalaj, na konferenciji za novinare po završetku ministarskog sastanka zemalja članica Američko-jadranske povelje.

Ovaj sastanak članica Povelje održan pred kraj predsjedavanja BiH, a u narednom periodu predsjedavanje preuzima Hrvatska. Članice Povelje su, također, Crna Gora, Makedonija, Albanija i Sjedinjene Države.

Alkalaj je ovom prilikom čestitao Crnoj Gori dobijanje statusa MAP, jer to znači doprinos stabilnosti u regionu. On je naglasio da se raduje uspjehu svakog susjeda jer je to uspjeh čitave regije.

Šef bh. diplomatije je istaknuo značaj Povelje za napredak svih njenih članica ka NATO-u. Šest godina od njenog osnivanja dvije su zemlje postale punopravne članice (Hrvatska i Albanija), dok je Makedonija ispunila sve uvjete, ali nije primljena u članstvo zbog nesporazuma s Grčkom o imenu države.

Ovaj aspekt Povelje je veoma značajan za evroatlantske integracije zemalja regiona jer će sigurno neriješena pitanja u regionu nestati ulaskom tih zemalja u EU i NATO, a BiH je opredijeljena za punopravno članstvo u NATO kao jedan od njenih najvažnijih vanjskopolitičkih ciljeva, kazao je Alkalaj.

Hrvatski ministar vanjskih poslova Goran Jandroković je naveo da je današnji sastanak bio još jedna potvrda da je Povelja kredibilan mehanizam za regionalnu sigurnost i saradnju, a zahvalio je Sjedinjenim Državama na podršci koju daju ovoj saradnji.

Hrvatska snažno podržava BiH i Crnu Goru da postanu punopravne članice NATO-a, a željala bi tu vidjeti i Makedoniju što prije, jer to po provedenim reformama zaslužuje.

Jandroković je pozdravio ulazak Crne Gore u status MAP i nada se da će i BiH što prije ući u ovaj program priprema za članstvo.

Međutim, naglasio je, ključ uspjeha za evroatlantske integracije je provođenje reformi, jer u reformi i usklađivanja sa standardima nema napretka, niti se može sve postići samo političkim sredstvima.

Šef albanske diplomatije Ilir Meta potvrdio je dobru volju i spremnost svoje zemlje da prenese svoje iskustvo pristupanja NATO-u, a nada se da će BiH uskoro dobiti status MAP jer to zaslužuje.

Ovaj sastanak bio je novi dokaz privrženosti BiH regionalnoj saradnji i Američko-jadranskoj povelji, a u narednom periodu sve članice Povelje će težiti da BiH dobije status MAP, naglasio je makedonski ministar vanjskih poslova Antonio Milošeski.

Makednija još nije de iure u NATO-u, ali smatra da de facto jeste, kazao je on, dodajući da mu je drago što članice Povelje i SAD podržavaju članstvo Makedonije u NATO-u.

Od ministara vanjskih poslova zemalja Povelje jedino nije bio prisutan crnogorski šef diplomatije Milan Roćen, koji nije mogao doputovati u Sarajevo zbog vremenskih neprilika. Zato je Crnu Goru predstavljao Vesko Garčević, politički direktor u MVP-u ove zemlje, koji se složio s ocjenom ministra Alkalaja da je uspjeh svake zemlje u regionu uspjeh svih njih zajedno.

I on zato vjeruje da će BiH ubrzo dobiti status MAP, a Makedonija ući u punoprano članstvo.

Ocijenio je da je ovaj sastanak potvrdio značaj Povelje, jer ona jača stabilnost i povezuje zemlje koje imaju iste ciljeve, a otvorena je i za nove članice. Garčević smatra da se stabilnost u regionu ne može postići sve dok se sve zemlje ne uključe u evroatlantske integracije.

Sjedinjene Države je na ovom sastanku predstavljao zamjenik šefa misije Ambasade SAD-a u BiH Jonothan Moore, koji je rekao da njegova zemlja snažno podržava Povelju kao ključni mehanizam za evroatlantske integracije regiona.

Želja SAD-a je da sve ove zemlje budu članice NATO-a, što će služiti svim ljudima u regiji, a SAD su posvećene tom cilju, kazao je Moore.