Odluka suda
444

Velika pobjeda roditelja bošnjačke djece iz Janje kod Bijeljine: U svjedočanstvu mora pisati bosanski jezik

M. G.
OŠ Meša Selimović u Janji kod Bijeljine (Foto: OŠ Meša Selimović)
OŠ Meša Selimović u Janji kod Bijeljine (Foto: OŠ Meša Selimović)
Advokat Haris Kaniža, koji je zastupao grupu roditelja iz Janje, objavio je na svom Facebook profilu da je Osnovni sud u Bijeljini donio presudu u korist roditelja i djece. Prema odluci suda, u svim dokumentima učenicima se mora upisivati bosanski jezik kao maternji.

Kaniža je preuzeo ovu borbu gotovo prije dvije godine, kada je grupa roditelja iz Janje dala punomoć advokatu da ih zastupa zbog zabrane nazivanja i upisivanja maternjeg jezika kao bosanskog jezika u školi u Janji, koja se nalazi kod Bijeljine.

Advokat je podnio tužbu protiv bh. entiteta Republika Srpska i matične škole, a Osnovni sud u Bijeljini je konačno u petak donio presudu u korist bosanskog jezika.

Sud je utvrdio da postoji diskriminacija koju vrši Republika Srpska, da su bošnjačka djeca tretirana neravnopravno u ovom slučaju, te da je došlo do povrede prava na jednako postupanje.

Sud je naložio Republici Srpskoj i školi da uklone diskriminaciju te da osiguraju pravo upotrebe bosanskog jezika kao maternjeg jezika u svim dokumentima. Također, naređeno je da prestanu sa dosadašnjim postupanjem.

"Dakle, da se jezik zove bosanski jezik, a ne bošnjački jezik i da se nalaže da prestanu sa nazivanjem i upisivanjem maternjeg jezika kao 'Jezik bošnjačkog naroda'. Presuda je vrlo bitna, iako ona nije još pravosnažna, ali imajući u vidu sve odluke Ustavnog suda Bosne i Hercegovine i Vrhovnog suda RS vezano za Kotor Varoš, nema izgleda da presuda bude drugačija", naveo je advokat Kaniža.