BiH
0

Nikšić: Žao mi je što nismo omogućili uvezivanje radnog staža

FENA
Nermin Nikšić (Foto: Klix.ba)
Nermin Nikšić (Foto: Klix.ba)
Premijer Federacije BiH i predsjednik Socijaldemokratske partije (SDP) BiH Nermin Nikšić kazao je danas u izjavi za Agenciju FENA da su godinu na izmaku obilježili februarski protesti koji su krenuli zbog opravdanog nezadovoljstva obespravljenih radnika, ali su potom instrumentalizirani u razne političke svrhe kada je došlo do rušenja i paljenja institucija države.

"Bosna i Hercegovina u protekloj godini prošla je u dva navrata kroz stanje prirodne katastrofe. Načinjena je značajna materijalna šteta. Privreda BiH u svemu tome pokazala je zavidnu izdržljivost te je brzo uslijedio privredni oporavak", kaže Nikšić.

Podvukao je da Federacija BiH ovu godinu završava s rekordnim brojem zaposlenih osoba, što je za Nikšića satisfakcija, iako smatra da je broj zaposlenih trebao biti još i veći.

Izrazio je nadu da će uskoro doći do konstituiranja izvršne vlasti nakon oktobarskih općih izbora da bi u narednoj godini krenuli u implementaciju svojih izbornih programa.

"Kao SDP ćemo podržavati sve ono što ocijenimo kao interes države i građana BiH, ali ćemo biti i vrlo prepoznatljiva opozicija svemu onome što mislimo da vodi destrukciji države BiH te što će narušavati položaj građana", istaknuo je Nikšić.

Kazao je i da je njegovo nezadovoljstvo što nije usvojen zakon koji bi osigurao uvezivanje radnog staža za radnike.

Podsjetio je da je rukovodstvo SDP-a formirano tako da odražava volju članova SDP-a te delegata na kongresu.

Najavio je da će narednih devet mjeseci biti potrošeno na osiguranju onoga što članovi SDP-a očekuju, a to je da se primijete promjene i da se članovima SDP-a vrati ključno mjesto u SDP-u kakvo im i pripada.