BiH
714

SDP uoči predizbornog skupa u Sarajevu poručuje: Mi smo jedini garant ujedinjene BiH

Klix.ba
Socijaldemokratska partija BiH poziva sve članove, simpatizere i predstavnike medija na završni predizborni skup, koji će se održati u Sarajevu na trgu ispred Narodnog pozorišta, 9. oktobra, s početkom u 18.30 sati.

Kako navode u saopćenju za javnost, u nepunih mjesec dana, kandidati SDP BiH na predstojećim opštim izborima, na čelu s predsjednikom partije i ministrom vanjskih poslova BiH Zlatkom Lagumdžijom, generalnim sekretarom partije i premijerom Federacije Bosne i Hercegovine Nerminom Nikšićem te kandidatom za bošnjačkog člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakirom Hadžiomerovićem, proputovali su čitavu zemlju, polažući račun građanima za ono što su uradili u proteklom mandatu.

"Pred građane izlazimo predstavljajući naše rezultate i poručujemo im da vjeruju djelima, a ne šupljim riječima. Pri preuzimanju mandata zatekli smo stotine miliona dugova prema penzionerima, demobilisanim borcima, ratnim i neratnim invalidima, šehidskim i porodicama poginulih boraca, potpuni zastoj u javnim investicijama od autocesta do energetike te zabranu izvoza namjenske industrije iz BiH. Situacija je, srećom, danas potpuno drugačija" poručuje Nikšić, navode iz SDP-a.

Generalni sekretar SDP-a i premijer Federacije Bosne i Hercegovine ističe kako su penzije povećane dva puta i stvoren je zakonski okvir koji garantira njihovo povećanje u idućoj godini, došlo je do ekspanzije u javnim investicijama, naročito u izgradnji autocesta gdje je uloženo 1,2 milijarde KM, a već je spreman novi investicioni ciklus gotovo jednake vrijednosti. Prema njegovim riječima, vrlo brzo će započeti najveće investicije u energetiku u zadnjih 30 godina, a stvoreno je 10.000 radnih mjesta više nego na početku mandata njegove Vlade.

"Spašene su i tvornice Krivaja, Aluminij, Valjčići i Igman, radnicima su osigurana obeštećenja i povratak na posao, a zakonom o nelegalno stečenoj imovini koji je nedavno stupio na snagu obračunat ćemo se s privatizacijskim zločinima", zaključuje Nikšić.

Bakir Hadžiomerović, u svojstvu budućeg člana Predsjedništva, ne namjerava praviti kompromis oko dvije suštinske stvari – borbe protiv korupcije i kriminala te novih podjela Bosne i Hercegovine.

"U Daytonu nije zamišljeno da Hrvati, Srbi i Bošnjaci žive zajedno, već jedni pored drugih. Ovako dalje ne ide i ne smije ići. Sanjam Bosnu i Hercegovinu, članicu NATO pakta i EU, zemlju u kojoj neće biti obespravljenih zbog imena, nacije, boje kože... Na tom putu očekujem podršku svih mojih sugrađana, podršku koja neće biti deklarativna već suštinska. Podršku u idejama i prijedlozima“, navodi Hadžiomerović, stoji u saopćenju za javnost ove stranke.

Prema riječima dr. Zlatka Lagumdžije, protekli period je bio samo prvo poluvrijeme utakmice, čiji drugi dio donosi nastavak borbe protiv nepravde i nezaposlenosti u našoj zemlji.

"Jasno se vidi da smo ujedinjeni na pravom putu ka boljoj budućnosti BiH i to nekima smeta. SDP BiH mora biti ujedinjen, jer mi smo jedini dokazani borci za ujedinjene BiH. Danas nam se nude stranke koje u svojim nazivima moraju imati imena svojih lidera, što dokazuje njihovu nesigurnost i iza njih ne stoji nikakva snaga, nego samo prazna obećanja. Najveći broj SDP-ovih zastupnika na državnom nivou jedina je garancija da strani tutori i domaći izdajnici ne podijele našu zemlju i to građani moraju znati", poručuje u susret sarajevskog skupa dr. Lagumdžija, navedeno je u saopćenju Centra za informisanje SDP BiH.