BiH
105

Završni predizborni skup SDP-a: Naš put je put u budućnost, EU i NATO

FENA
Foto: F. K./Klix.ba
(Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Socijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine (SDPBiH) održala je večeras u Sarajevu završni predizborni skup.

Obraćajući se okupljenim građanima, članovima i simpatizerima stranke, kandidat za bošnjačkog člana Predsjedništva BiH Bakir Hadžiomerović je kazao da će se 12. oktobra birati između dva puta, "našeg i njihovog".

"Naš put je put u budućnost, u Evropsku uniju (EU) i u NATO. Njihov put je valjanje u 'Dejtonskom blatu', a to je put prošlosti" rekao je Hadžiomerović.

Poručio je da nema kompromisa oko suštinskih stvari, te da je cjelovita, nedjeljiva i multetnička BiH zasnovana na tekovinama ZAVNOBiH-a.

"Mi živimo zajedno, Bošnjaci, Srbi, Hrvati, Romi, Jevreji, Bosanci i Hercegovci, zajedno u jednoj zemlji, ujedinjeni", istakao je Hadžiomerović.

Drugo pitanje, kako kaže, oko kojeg nema kompromisa jeste "dosljedna borba protiv korupcije i kriminala kako bi oni koji su opljačkali BiH i njene građane završili tamo gdje je lopovima mjesto - u zatvoru.“

Pozvao je sve građane, a posebno mlade ljude, da glasaju 12. oktobra jer će tada "odlučiti o sudbini svoje domovine.“

Predsjednik SDP-a BiH i ministar vanjskih poslova BiH Zlatko Lagumdžija rekao je da "tamo gdje su kadrovi SDP-a, tu su i rezultati“ i kao primjere naveo ministra odbrane BiH Zekerijaha Osmića, ministra komunikacija i prometa BiH Damira Hadžića, te premijera Federacije BiH (FBiH) Nermina Nikšića.

"Na pravom smo putu i moramo da nastavimo", poručio je Lagumdžija i dodao da SDPiH ne kaže da će napraviti idealnu zemlju, ali da garantuju da će biti bliže cilju o kojem svi sanjamo.

"Pokazali smo da snove pretvaramo u stvarnost zato što imamo vas kao snagu, imamo snagu organizacije i poštene ljude", kazao je Lagumdžija.

Generalni sekretar SDPBiH i premijer FBiH Nermin Nikšić poručio je da SDPBiH pred građane BiH izlazi predstavljajući rezultate te da trebaju da vjeruju djelima, a ne "šupljim riječima.“

"Pri preuzimanju mandata zatekli smo stotine miliona dugova prema penzionerima, demobilisanim borcima, ratnim i neratnim invalidima, potpuni zastoj u javnim investicijama, od autocesti do energetike te zabranu izvoza namjenske industrije. Situacija je, srećom, danas potpuno drugačija", kazao je Nikšić.

Istakao je da su penzije povećane dva puta i da je stvoren zakonski okvir koji garantira njihovo povećanje u idućoj godini te da je došlo do ekspanzije u javnim investicijama, naročito u izgradnji autocesti gdje je uloženo 1,2 mlijarde KM, a spreman je i novi investicioni ciklus gotovo jednake vrijednosti.

Po njegovim riječima, vrlo brzo počet će najveće investicije u energetiku u posljednjih 30 godina, a stvoreno je 10.000 radnih mjesta više nego na početku mandata njegove vlade.