BiH
0

Nikšić: Nemoguće normalno funkcioniranje bez intervencije OHR-a

FENA
Nermin Nikšić (Foto: Klix.ba)
Nermin Nikšić (Foto: Klix.ba)
Izjava Ureda visokog predstavnika je očekivana i u skladu sa ranijim stavovima međunarodne zajednice prema kojim su domaći politički subjekti dužni rješavati nagomilane probleme - kaže se u reagiranju premijera Federacije BiH Nermina Nikšića na zaključke sa današnjeg zasjedanja direktora Upravnog odbora Vijeća za provedbu mira.

"Ukoliko bi se poštivale zakonske i ustavne norme i procedure, i kada se ne bi blokirale institucije poput Ustavnog suda FBiH, kroz zloupotrebu pokretanja procedure zaštite vitalnog interesa, kada se ne bi blokirala rekonstrukcija Vlade i kada se ne bi pokušavale donijeti nezakonite odluke na sjednici Vlade Federacije BiH i ja bih imao isti stav", kaže premijer Nikšić.

Navodi kako je do sada ulagao ogromne napore kako bi institucije, a prije svega Vlada, funkcionirale unatoč svim opstrukcijama, omogućavajući primjerice usvajanje budžeta FBiH za 2013. godinu što je osiguralo fiskalnu stabilnost cijele države.

"Također to činim i sada kroz predlaganje zakona o povoljnijem penzionisanju boraca odbrambeno-oslobodilačkog rata koji je usklađen sa zahtjevima MMF-a i čije usvajanje je uvjet za nastavak aranžmana i zadržavanja stabilnosti budžeta i vanbudžetskih fondova. Cijenim kako će prvi test mogućnosti funkcioniranja institucija upravo biti odnos prema ovom zakonu i tome ćemo svjedočiti vrlo brzo", navodi federalni premijer.

Na ovom primjeru, istaknuo je, pokazat će se ko je zaista opredijeljen da na prvo mjesto stavi interes Federacije BiH i njenih građana, a ne lične i stranačke interese.

"Smatram da normalno funkcioniranje ipak neće biti moguće bez konkretne intervencije OHR-a", ocijenio je premijer Nikšić.

"U konačnici, vjerujem da niko nema pravo tražiti od nas da preuzimamo odgovornost u situaciji kada jasno deklarirana manjina blokira funkcioniranje institucija i rekonstrukciju Vlade. Mi smo spremni preuzeti odgovornost za reformske procese, ukoliko sastav Vlade Federacije BiH bude odgovarao sastavu parlamentarne većine. To je elementarni demokratski standard koji vrijedi u svim državama članicama UO Vijeća za provedbu mira i ne vidim niti jedan argument da se to pravo osporava Federaciji BiH", kaže se u izjavi premijera Nikšića, saopćeno je iz Ureda Vlade FBiH za odnose s javnošću.