{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Valentin Inzko: Nema potrebe za mojim potezima

A
15.3.2013. u 16:09
13
6
Valentin Inzko: Nema potrebe za mojim potezima
13
Valentin Inzko: Nema potrebe za mojim potezima
Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
Nema potrebe za mojim potezima, kazao je u razgovoru za agenciju Anadolija visoki predstavnik za Bosnu i Hercegovinu Valentin Inzko komentirajući pismo koje mu je ove sedmice uputio premijer Federacije BiH Nermin Nikšić, a u kojem je pozvao Inzka da ''koristi svoje ovlasti ili da on preuzme Vladu FBiH''.
''Na nivou Vijeća ministara BiH vlada se isto tako mijenjala. Tu se radilo prema propisima i procedurama. Na isti način to se treba raditi i u FBiH, ako će već doći do izmjena Federalne vlade. Parlamentarna većina ima jasno i legitimno pravo da to učini, da mijenja vladu, ali, naravno, poštujući zakone i Ustav. Nema potrebe za mojim potezima jer postoje procedure. Sada će se konstituirati Ustavni sud FBiH i Ustavni sud će odmotati ovo klupko'', rekao je Inzko za agenciju Anadolija.

Na pitanje da li su moguće nove političke blokade, odnosno da se politička trakavica u FBiH nastavi, budući da ima i takvih najava u FBiH, Inzko je odgovorio:

''To su blokade vašingtonskih i dejtonskih institucija. Zloupotrebu blokada međunarodna zajednica sigurno neće pozitivno primiti''.

Visoki predstavnik u BiH je dodao kako su građani FBiH umorni jer ''sve to traje već predugo''.

''Imamo, evo, lijep primjer Republike Srpske (RS) kako se može na brz način uraditi rekonstrukcija vlade. Na državnom nivou je to išlo dosta dobro. Tamo je isto Stranka demokratske akcije (SDA) morala napustiti vladu. Međunarodnoj zajednici nije u prvom planu važno koja je stranka trenutno na vlasti, to se može mijenjati, ali da se poštuju Ustav, zakon i procedure. Građani očekuju odgovore na mnoga njihova pitanja, a koja se tiču života, zapošljavanja, budućnosti, a kako bi mogli da žive normalan život. To je zadatak svake vlade i premijer Nikšić ima mogućnost već sada da to čini'', dodao je Inzko.

Govoreći o budućnosti Mostara koji je, također, već mjesecima u krizi, Inzko je kazao da će uskoro njegovi saradnici stići iz Mostara.

''U međuvremenu dobili smo i neka istraživanja javnog mijenja. Oko 91 posto Bošnjaka i 88 posto Hrvata očekuje od najveće dvije stranke da pokrenu konačno implementaciju Odluke Ustavnog suda BiH. Neki ljudi su u zabludi kada misle da se mijenja Statut Grada Mostara. Ne mijenja se Statut, implementira se samo Odluka Ustavnog suda. Da je više volje moglo bi se to učiniti'', rekao je on.

Upitan hoće li OHR nametnuti rješenje za Mostar, jer domaće političke snage ne mogu postići rješenje, odgovorio je odrično.

''U Mostaru međunarodna zajednica nastupa s politikom domaće odgovornosti i ona će se pridržavati te politike'', poručio je.

Federalni premijer Nermin Nikšić uputio je pismo visokom predstavniku u BiH, u kojem piše, "da u posljednje vrijeme sluša Inzkove izjave u kojima tvrdi da ne daje podršku predsjedniku Federacije BiH, a ništa ne čini da Budimirove opstrukcije sankcioniše".

''U pismu sam ukazao visokom predstavniku na ove činjenice i pozvao ga da počne koristiti svoje ovlasti. Ili ako zaista cijeni da sve dobro funkcioniše u radu Vlade s onima kojima daje podršku, Živku Budimiru, SDA i NS Radom za boljitak, preuzme Federalnu vladu i nastavi raditi onako kako on misli", izjavio je Nikšić, prije održavanja sjednice Vijeća za razvoj SDPBiH u Sarajevu.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: