|

Inzko: Ja sam ovdje da bih sam sebe ukinuo

Inzko: Ja sam ovdje da bih sam sebe ukinuo
5
F
FENA
25.12.2012. u 22:03
38
komentara
5

dijeljenja
Inzko: Ja sam ovdje da bih sam sebe ukinuo
Visoki predstavnik u BiH Valetin Incko izjavio je da međunarodna zajednica osuđuje svaki bojkot dejtonskih institucija BiH, te ističe da Tužilaštvo i Sud BiH mogu poboljšati svoj rad, ali bez uplitanja političke volje.
"Građani očekuju više, nije dovoljno hapsiti sitne lopove, a da velike ribe idu kroz mrežu. To građani ne očekuju od pravosuđa", rekao je visoki predstavnik.

Inzko je u intervjuu za bijeljinsku BN televiziju rekao da se vlast u BiH opredijelila za evroatlanske integracije, vladavinu prava i evropske norme, međutim, rad pravosudnih institucija nije na zadovoljavajućem nivou, a prostora za poboljšanje ima.

"Treba tužilačke, a ne političke volje. Treba to odvojiti. Neki tužioci su napravili neke velike pomake, neki veliki slučajevi su završeni, ali nije to dosta. Narod očekuje više", kazao je visoki predstavnik.

On je rekao da međunarodna zajednica osuđuje svaki bojkot dejtonskih institucija u BiH, jer unutrašnje uređenje BiH treba poštovati. Kaže i da nikada nije rekao da treba jačati centralizaciju, već funkcionalnost BiH.

"Svaki bojkot dejtonskih institucija iz bilo koje stranke osuđujemo i kada bi to postala neka norma, sigurno bi došlo do oštre izjave visokog predstavnika", dodao je Inzko i podsjetio da u BiH još nisu riješena krupa pitanja, kao što je provođenje odluke "Sejdić-Finci", te koordinacija za pregovore s Evropskom unijom i NATO-savezom.

Mišljenja je i da su protekli izbori bili test demokratije, na kojem su građani iskazali svoje nezadovoljstvo.

"Ljudi su kaznili neke gradske uprave i mislim da je to gospodin Dodik kao prvi prepoznao i on je odmah mijenjao šest-sedam gradskih odbora. Naravno, te stranke koje su izgubile toliko podrške na općinskim izborima, moraju se sada duplo potruditi da bi prošle bolje na sljedećim izborima, 2014. godine ili će se ovo opet ponoviti", kazao je on.

Uprkos nesuglasicama s predsjednikom RS-a Miloradom Dodikom, njihov nedavni susret u Banjoj Luci nije, kaže, imao negativni ton.

"Neke tačke smo dodirnuli, ali to je više bio božićni, novogodišnji sastanak, tako da je bilo malo više pozitivnog", dodao je on.

Ponovio je da ukidanje OHR-a i bonskih ovlaštenja ne zavisi od njega te da će uskoro biti visoki predstavnik s najdužim stažom u BiH.

"Ja sam ovdje da bih sam sebe ukinuo, dodao je visoki predstavnik u BiH.
Prijavi grešku


Komentari (38)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...