Posjeta Banjoj Luci
20

Inzko zahvalio Dodiku što mu produžava mandat u BiH

Anadolija
Valentin Inzko (Foto: Arhiv/AFP)
Valentin Inzko (Foto: Arhiv/AFP)
Sastankom sa predsjednikom Demokratske partije Draganom Čavićem, visoki predstavnik međunarodne zajednice Valentin Inzko otpočeo je službenu posjetu Banjoj Luci.

Za Bosnu i Hercegovinu, kazao je visoki predstavnik, prema njegovom i mišljenju većeg broja ambasadora, članova Vijeća za provedbu mira (PIC), godina koja je na izmaku bila je godina stagnacije.

"Nadam se da će do pomaka doći tokom naredne godine i vjerujem da će prvi napredak biti učinjen konačnim rješenjem pitanja vojne imovine. U tehničkom smislu 80 posto posla je urađeno i sada je samo pitanje političke volje da se to okonča", istakao je Inzko.

Odgovarajući na pitanje novinara šta će poručiti predsjedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku, tokom predstojećeg sastanka, zbog činjenice da je Dodik u posljednje vrijeme iznio niz teških optužbi na rad OHR-a i visokog predstavnika, Inzko je kazao: "Zahvalit ću Dodiku da mi produžava mandat u BiH, jer svaki put kada spomene osamostaljenje RS ili treći entitet meni produže mandat."

Ističući da bi "htio da se zatvori OHR", visoki predstavnik je podvukao da je za to "potrebno i važno da BiH bude nepovratno na euroatlanskom putu".

"Kada bi BIH bila ne centralizovanija, nego funkcionalnija država, onda bi se to i desilo. Ali o okončanju mog mandata neću odlučivati ja nego PIC", zaključio je Valentin Inzko.

Lider DP-a Dragan Čavić, u obraćanju novinarima, kazao je da je "visokom predstavniku kao i prije godinu dana ponovio svoj skepticizam o mogućnosti da vladajuća politička elita povede BiH na putu ka Evropskoj uniji".

"Vidjet ćemo šta će uraditi tokom naredne godine, ali sumnjam u njihovu mogućnost postizanja dogovora, prije svega kada je u pitanju provođenje presude Sejdić - Finci", zaključio je Čavić.