Nakon odbijanja zahtjeva
1

Nikšić: Budimir nastavlja s grubom zloupotrebom položaja

Anadolija
Nermin Nikšić (Foto: Davorin Sekulić/Arhiv/Klix.ba)
Nermin Nikšić (Foto: Davorin Sekulić/Arhiv/Klix.ba)
Komentirajući današnju odluku predsjednika Federacije BiH Živka Budimira da ne ispoštuje njegov zahtjev u kojem je tražio smjenu osam federalnih ministara iz Stranke demokratske akcije (SDA), Hrvatske stranke prava (HSP) i Narodne stranke Radom za boljitak (NSRzB), premijer Vlade Federacije BiH Nermin Nikšić izjavio je za agenciju Anadolija da Budimir nastavlja s "grubom zloupotrebom položaja".

Prema riječima Nikšića, predsjednik Federacije BiH je "ponovo stavio lične i stranačke interese, ispred interesa građana i ispred obaveze poštivanja Ustava Federacije Bosne i Hercegovine".

"Ovim potezom Budimir, grubom zloupotrebom položaja, gazi jasno iskazan stav parlamentarne većine, ponižavajući tako volju naroda i građana iskazanu na izborima. Budimir se očitim kršenjem Ustava FBiH odlučio za blokadu i opstrukciju izvršne i zakonodavne vlasti, bez obzira na posljedice koje to može izazvati. Nažalost, predsjednik FBiH koji se stalno krije iza Ustava i zakona ovim je potezima podržao nedolaske na sjednice Vlade, kao legitimno političko djelovanje, što je neprihvatljivo jer predstavlja pokušaj legalizacije nesavjesnog rada", kazao je Nikšić.

Dodao je kako Budimir i "njegovi političko-finansijski mentori moraju preuzeti odgovornost za situaciju koja zbog ovakvog djelovanja može nastati".

"Kršenje volje parlamentarne većine najgrublji je oblik nedemokratskog ponašanja i najbolja potvrda nužnosti promjena Ustava FBiH, ali i neophodnog uključivanja predstavnika međunarodne zajednice u ovaj proces. Priča o nekakvom čekanju rezultata sudskih postupaka je pokušaj preusmjeravanja pažnje javnosti sa suštine, a to je da stranke koje ne čine parlamentarnu većinu blokiraju uspostavu vlasti u skladu sa evropskim, demokratskim normama", tvrdi Nikšić.

Predsjednik FBiH, podvukao je premijer Vlade FBiH, ključni je akter te blokade.

"Takvo ponašanje mora biti sankcionirano, kako od nadležnih institucija ove države, tako i građana protiv kojih je ovo ponašanje direktno i upereno. Ovakvim potezima, zloupotrebama i neodgovornošću Budimir je van svake sumnje dokazao da nije dostojan obavljanja funkcije na kojoj se nalazi", zaključio je Nikšić.