|

Pudarić: Budimir je direktno prekršio Ustav Federacije BiH

Pudarić: Budimir je direktno prekršio Ustav Federacije BiH
39
Piše: J. Hadžiahmetović
21.12.2012. u 14:48
26
komentara
39

dijeljenja
Pudarić: Budimir je direktno prekršio Ustav Federacije BiH Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
Svetozar Pudarić, potpredsjednik Federacije BiH, kritikovao je odluku predsjednika FBiH Živka Budimira koji je jučer odbio zahtjev premijera Vlade FBiH Nermina Nikšića da smijeni osam ministara iz SDA, NSRB i HSP-a.
Pudarić je, nevodeći Član 4, kazao kako je Budimir donošenjem odluke da ne postupi po Nikšićevom zahtjevu direktno prekršio Ustav FBiH u kojem se navodi da predsjednik FBiH smjenjuje ministre na prijedlog premijera ovog bh. entiteta.

"Preuzimanjem funkcije, predsjednik i dva potpredsjednika su se obavezali na poštivanje i čuvanje Ustava FBiH. Obavezali smo se da radimo i ono sa čime se lično i ne slažemo ili ono za šta ne smatramo da je u određenom trenutku pravedno. Ali, to nam zakon i Ustav nalaže. On je bio obavezan postupiti po zahtjevu premijera", kazao je Pudarić.

Potpredsjednik Federacije BiH je dodao i to da, ako ćemo birati i provoditi ono što želimo ili ne, onda ova zemlja prestaje da ima bilo kakav poredak.

"Onda sve postaje arbitrarno i dozvoljeno", dodao je Pudarić.

Potpredsjednik FBiH je dodao i to da u svijetu ne postoji praksa da sastav parlamenta ne odgovora sastavu izvršne vlasti aludirajući da u Parlamentu FBiH većinu imaju stranke koje nemaju većinu i u Vladi Federacije BiH.
Prijavi grešku


Komentari (26)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...