BiH
145

Nikšić Bevandi: Zašto šutite o Zemaljskom muzeju?

NAP
Zemaljski muzej u Sarajevu (Foto: Klix.ba)
Zemaljski muzej u Sarajevu (Foto: Klix.ba)
Premijer FBiH Nermin Nikšić jutros je uputio pismo predsjedavajućem Vijeća ministara BiH Vjekoslavu Bevandi kako bi se što prije riješio status javnih ustanova BiH u oblasti kulture, saznaje bh. novinska agencija Patria.

Nikšić je podsjetio Bevandu da je Vlada FBiH još 6. novembra 2013. godine uputila Zahtjev za rješavanjem statusa ovih ustanova VM BiH, te da je Vlada FBiH formirala Radnu grupu za izradu nacrta teksta zakona kojim bi se trajno riješilo pitanje osnivačkih prava i institucija kulture.

S obzirom da se, kako se navodi u pismu, Vijeće ministara pet mjeseci nije očitovalo na upućeni Zahtjev Vlade FBiH, niti informisalo Vladu o poduzimanju bilo kakvih koraka na rješavanju statusa kulturnih institucija od državnog značaja, Vlada FBiH je „primorana da posegne za privremenim rješenjem kako bi se zaustavilo daljnje urušavanje te zaštiti kulturno, historijsko i naučno blago naše zemlje od propadanja“.

Na ovaj način, Vlada FBiH i premijer Nikšić još jednom pozivaju Vijeće ministara BiH da rade na iznalaženju trajnog rješavanja statusa javnih ustanova u oblasti kulture u BiH.

Inače, u pismu se navodi da je situacija sa Zemaljskim muzejom i najozbiljnija s obzirom da je zatvoren već više od godinu i po. Ukoliko se ubrzo ne riješi status kulturnih institucija, sudbinu Zemaljskog muzeja doživjet će i Nacionalna i univerzitetska biblioteka BiH, Umjetnička galerija BiH, Kinoteka BiH, Historijski muzej BiH, Muzej književnosti i pozorišne umjetnosti BiH, Biblioteka za slijepe i slabovidne osobe BiH i Akademija nauka i umjetnosti BiH.

Podsjećamo, na sjednici Vlade FBiH 13. marta 2014. godine ovim institucijama budžetom za ovu godinu predviđeno je 1,8 miliona KM.

Jučer je i Misija Sjedinjenih Američkih Država u BiH, uključujući Američku agenciju za međunarodni razvoj (USAID), uputila čestitku institucijama vlasti u BiH na koracima poduzetim ka ponovnom otvaranja Zemaljskog muzeja BiH, i traži brzo pronalaženje rješenja za preostale prepreke za otvaranje vodeće kulturne institucije BiH, saopćeno je iz Ambasade SAD, piše NAP.