Kultura
5

Kaplan: Zemaljski muzej BiH urediti po modelu Umjetničke galerije BiH

Anadolija
Salmir Kaplan
Salmir Kaplan
Vlada Federacije Bosne i Hercegovine već na sjednici naredne sedmice na dnevnom redu bi trebala imati modele rješenja za Zemaljski muzej BiH, kako bi ta institucija kulture što prije ponovno otvorila vrata za svoje posjetioce, potvrdio je za Anadolu Agency (AA) Salmir Kaplan, federalni ministar kulture i sporta. 

"Mi smo već napravili prvi korak: obavijestili smo Vijeće ministara BiH pismeno o alarmatnom stanju u Zemaljskom muzeju BiH, odnosno institucijama kulture od državnog značaja. Ako Vijeće ministara ne odgovori na pozive ministarstva i Federalne vlade da preuzme da vodi brigu o onome za što je nadležno mi smo spremni priteći u pomoć. I Ministarstvo kulture i sporta i Federalna vlada su se jednostavno mogli izmaći i reći: to nije naša nadležnost, ima Vijeće ministara BiH pa neka brine o državnim institucijama. No, Federalna vlada kao odgovorna u situaciji kada i ako Vijeće ministara BiH neće da preuzme osnivačka prava i sve dovede u situaciju kojom će se ispuniti formalno pravne pretpostavke za rad kulturnih institucija od državnog značaja spremna je da učini to sama. Ako i kada Vijeće ministara BiH odluči da radi ono što je njegova obaveza mi ćemo biti sretni i odmah ćemo donijeti odluku da se to prenosi na državu. Dakle, iako to nije isključivo naša odgovornost mi smo se ponudili da budemo ti koji će pomoći", zaključio je Kaplan.

Federalni ministar kulture i sporta istakao je kako će za Zemaljski muzej BiH biti predloženi slični modaliteti kao što je to prije dvije godine bilo za Umjetničku galeriju BiH. Tada je Vlada FBiH iznašla, navodi Kaplan, inicijalna sredstva kojim su sanirana dugovanja za Umjetničku galeriju BiH.

"Svi će se sjetiti da je umjetnik Damir Nikšić u to vrijeme izvodio performanse u zatvorenoj Umjetničkoj galeriji BiH kako bi skrenuo pažnju na teško stanje. Vlada FBiH je svojom inicijativom pomogla da stvari u Umjetničkoj galeriji BiH krenu: postavljen je vršitelj dužnosti direktora Strajo Krsmanović, preuzeta su upravljačka prava i odvojena sredstva za sufinansiranje. Od kada je Vlada FBiH preuzela stvar u svoje ruke problem je riješen: nikada više niko nije čuo za probleme u Umjetničkoj galeriji BiH. To se uspjelo zajedno sa novim rukovodstvom", zaključio je Kaplan.

On očekuje da će stoga sa naporima budućeg rukovodstva Zemaljskog muzeja BiH problem i te kulturne institucije od državnog značaja biti riješen na isti način.