Brige u tehničkom mandatu
0

Nikola Špirić u New Yorku "palamudio" o klimi

Piše: A. Karadža
Panel u New Yorku
Panel u New Yorku
Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Nikola Špirić je u svom tehničkom mandatu otputovao u New York gdje je palamudio o promjenama, ali ne političkim, već onim klimatskim.

Tehnički mandatar je u okviru panela o životnoj sredini, upravljanju i djelovanju, ukazao da se naša zemlja nalazi u području veoma osjetljivom na klimatske promjene. Vjerovatno tačna konstatacija, iako Špirićeve izjave treba dva puta provjeriti makar govorio i o tome koliko neki septembar ima dana. (Špirić je svojevremeno izjavio da septembar ima 31 dan op. a)

O političkim promjenama u BiH, Špirić ne bi mogao reći mnogo toga, jer je situacija zaleđena, a političari gotovo životima brane čvrsto utvrđene stavove koji ovu zemlju ne vode nigdje, a možda ni tamo. Ne treba ni podsjećati da je upravo zahvaljujući političkoj klimi u BiH, koja je najsličnija onoj na Merkuru, mračna i bez šansi za postojanje ikakvih oblika života, Špirić otputovao u New York o trošku države. Za koji dan će proći godina od izbora, a vlast na državnom nivou još uvijek nije formirana, a kako stvari sada stoje, neće ni biti još neko vrijeme.

"Još od aprilskog paketa, pa preko Pruda i Butmira vode se teški pregovori za postizanje novog, postdejtonskog sporazuma. Ubijeđeni smo da nas samo dijalog i kontinuirani pregovori zasnovani na kompromisu mogu dovesti do konačnog cilja - postizanja dogovora, odnosno usvajanja novog sporazuma za postdejtonski period", trebala bi glasiti Špirićeva izjava o najvažnijoj političkoj temi u BiH, ali ne glasi.

Umjesto "aprilskog paketa" stavite Poznjan, izbacite Prud i Butmir i ubacite Kopenhagen i Kankun, postKyoto stavite umjesto postdejtona i dobit ćete još jednu besmislenu izjavu koja teško koga u BiH može dotaći.

Nije Špirić zaboravio pokušati izboriti novac iz fondova, pa je rekao da se sredstva trebaju alocirati zemljama u razvoju, nerazvijenim i najmanje razvijenim zemljama svijeta.

"Fondovi za te svrhe trebaju što prije biti na raspolaganju svima kojima su neophodni, a pristup sredstvima olakšan i oslobođen birokratskih barijera", reče Špirić i osta živ, zaboravljajući da zahvaljujući birokratskom sistemu svake godine inkasira desetine hiljada maraka. Između ostalog i zbog "odličnog poznavanja" klimatskih promjena u svijetu.

Špirić je govorio i o ulozi BiH u smanjenju zagađanja. Svaka čast na trudu nadležnih institucija. Zamjeriti im se jedino može na zaista specifičnom načinu zaštite životne sredine i smanjenju stakleničkih plinova. Taktika je uopšte ne razvijati ekonomiju, ne otvarati industrijska postrojenja i fabrike i tako utjecati na provođenje Kyoto protokola.

Originalno nema šta.