Kadar SNSD-a
62

Špirić: Ne treba robovati izvještajima iz Brisela, uvijek su nas udaljavali od pregovaračkog stola

A. L.
Foto: I. L./Klix.ba
Foto: I. L./Klix.ba
Predsjedavajući Doma naroda Parlamenta BiH Nikola Špirić kazao je u jutarnjem programu RTRS da BiH nije suverena zemlja i da je međunarodni poligon.
U iščekivanju novog izvještaja Evropske komisije (EK) o napretku Bosne i Hercegovine, Špirić kaže da "ne treba robovati izvještajima koji dolaze iz Brisela".

"Oni su uvijek bili manifestacionog karaktera. Uvijek su nas udaljavali od pregovaračkog stola, tražili krivce. Volio bih da bude pozitivan izvještaj", rekao je Špirić.

Dodaje da je važno da se riješimo stranih sudaca u institucijama BiH "da bi one bile kredibilne".

"Mi smo spremni za dijalog, da stavimo svih 14 prioriteta na stol. BiH nije suverena zemlja, međunarodni je poligon", kazao je na kraju Špirić.

Podsjetimo, sljedeće sedmice bi trebao biti objavljen izvještaj EK o BiH za ovu godinu. Od njega će ovisiti i da li će Evropska unija (EU) u decembru donijeti odluku o otvaranju pregovora s našom zemljom.

Ranije ove sedmice Sarajevo je posjetila predsjednica EK Ursula von der Leyen koja je kazala da će EK s BiH nastaviti blisko sarađivati.

"Svima vam je poznato, da bi došli do ovog cilja, BiH treba da djeluje jedinstveno i nastupa s jednim glasom i stavom. Mi ne možemo dozvoliti nazadak po zajedničkim vrijednostima u bilo kojem dijelu. Govorili ste o ustavnom uređenju, civilnim slobodama. Sve su to temelji EU. Budućnost zemlje je u Evropskoj uniji kao jedinstvena, ujedinjena i suverena zemlja", poručila je.