BiH
2

Nije usvojen izvještaj o radu Vlade KS za 2013. godinu

FENA
Zastupnici Skupštine Kantona Sarajevo na današnjoj sjednici nisu usvojili Izvještaj o radu Vlade Kantona Sarajevo za 2013. godinu.

Ministar finansija KS-a Muhamed Kozadra kazao je da je Vlada KS-a redovno informirala Skupštinu o svim aktuelnim pitanjima i predlagala mjere za njihovo rješavanje.

"U navedenom periodu Vlada Kantona Sarajevo je održala 43 redovne i 14 vanrednih sjednica na kojima je razmatrala 1.129 tačaka dnevnog reda, u sklopu kojih je utvrdila i dostavila Skupštini Kantona Sarajevo na razmatranje i usvajanje 10 nacrta zakona, 22 prijedloga zakona i 85 odluka", istakao je.

Dodao je da su osim normativno-pravnih materijala, razmatrani i Bilans energetskih potreba za 2013. godinu, 106 izvještaja, 18 informacija i 55 programa i planova.

Dodao je da je u istom periodu Vlada Kantona Sarajevo iz svoje nadležnosti donijela 11 uredbi, 197 odluka, 580 rješenja i 968 zaključaka.

"Također se navodi da je Vlada KS-a zauzela stavove po osnovu 40 amandmana Kluba zastupnika SDP-a, jedan amandman Vijeća nacionalnih manjina Kantona Sarajevo, devet izvještaja Zakonodavnopravne komisije, 11 izvještaja Komisije za prostorno uređenje, stambeno-komunalnu politiku, infrastrukturu i zaštitu okoliša, 10 izvještaja Komisije za zaštitu javnog zdravlja, sanitarnu zaštitu i zaštitu stanovništva, 11 izvještaja Komisije za privredu, ekonomsku i finansijsku politiku, pet izvještaja Komisije za boračka pitanja, osam izvještaja Komisije za obrazovanje, nauku, kulturu i sport, pet izvještaja Komisije za poljoprivredu, šumarstvo, vodoprivredu i prehrambenu industriju, sedam izvještaja Komisije za rad, socijalnu politiku, 11 izvještaja Komisije za budžet i finansije, dva izvještaja Komisije za jednakopravnost spolova, tri izvještaja Komisije za kulturu i sport, pet izvještaja Komisije za zaštitu kulturno-historijskog naslijeđa i devet izvještaja Komisije za sigurnost", obrazložio je.

Šef Kluba SDP-a Nedžad Fazlija kazao je da je stanje katastrofalno otkako je formiran ovaj saziv Vlade dodajući da je ovo Vlada gdje ministri mogu podnijeti ostavke i ponašati se kako žele.

"Ova vlada je povećala sebi plate, a smanjila plate zastupnicima. Neki ministri ignorišu sjednice Skupštine kao što je ministar Unutrašnjih poslova KS-a Nermin Pećanac", objasnio je.

Dodao je da se stalno govori da je obrazovanje fundament društva, ali se ne iskazuje, nažalost, zašto KS-a nema ministra za obrazovanje.

Zastupnik SDA u Skupštini KS-a Elmedin Konaković kazao je da nije Vlada smanjila plaće zastupnicima već Komisija za izbor imenovanja i administrativna pitanje.

"Svi samo kritikuju, a niko ne nudi rješenje", kazao je.

Zastupnik SDU Mujo Hošić kazao je da niko ne spominje dug bivše Vlade koji iznosi 98 miliona KM te da nije isto ako je neko na mjestu pozicije i opozicije.

Zastupnik SDP-a Branislav Crnogorac kazao je da svi govore o tome kako policija ne radi svoj posao, a niko ne pita da li ti ljudi dobiju plaću.

Zamjenik predsjedavajuće Skupštine KS-a Kemal Ademović kazao je da je sasvim jasno da Vlada kao kolektiv ne može dobiti prolaznu ocjenu, ali je pohvalio rad ministra finansija KS-a Muhameda Kozadre.

"Vlada ne može dobiti pozitivnu ocjenu zbog akumuliranih gubitaka komunalnih preduzeća, jer se redukcije vode i zastoj u saobraćaju ne mogu ocijeniti kao uspješni", zaključio je.