BiH
2

Skupština KS-a nije usvojila Izvještaj o radu Agencije za privatizaciju za 2013. godinu

FENA
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Zastupnici Skupštine Kantona Sarajevo na današnjoj sjednici nisu usvojili Izvještaj o radu s finansijskim izvještajem Agencije za privatizaciju KS-a za 2013. godine.

Direktor Agencije za privatizaciju Kantona Sarajevo Sead Kamarašević kazao je da je u KS-u putem ove agencije privatizovano 255 preduzeća, od čega 72 preduzeća metodom javnog upisa dionica, 100 metodom tendera, 17 aukcijom, 18 metodom neposredne pogodbe i 48 preduzeća kombinovanom metodom.

"Zbog neispunjenja ugovornih obaveza sudskim putem je pravosnažno raskinuto osam ugovora, a još dva sudska postupka su u toku", istakao je.

Kamarašević je naglasio da su ostvareni ukupni prihodi u 2013. godini 68.813 KM, dok rashodi iznose 562.683, što znači da višak rashoda nad prihodima iznosi 493.869 KM.

Nezavisni zastupnik Skupštine KS-a Besim Mehmedić predložio je zaključak da se obaveže Vlada KS-a da zaštiti imovinu preduzeća „Zadrugar“ i da imenuje upravi i nadzorni odbor, a Skupština je jednoglasno usvojila zaključak.

Zastupnik stranke Radom za boljitak Damir Čardžić kazao je da direktor Kamarašević smisleno eskivira podatke i ne objašnjava činjenično stanje.

"Ne znam čija je ideja da usvajamo Izvještaj, kada nije usvojen plan rada za 2014. godinu. Predlažem da se ispita rad direktora i Agencije. U Agenciji je zaposleno 14 ljudi koji ništa ne rade i svrha su sami sebi samo da bi primali platu", kazao je.

Ministar finansija KS-a i v.d. premijer savjetovao je zastupnicima da usvoje Izvještaj te da se unajmi tim advokata koji će ispitati sve.

Zastupnik SDPBiH Branislav Crnogorac je kazao da ne treba poistovjećivati trenutnog direktora s bivšim te da treba napraviti distinkciju.

Zastupnik SDABiH Eldar Čomor je kazao da neće glasati za usvajanje ovog izvještaja jer se u ovoj agenciji ništa nije promijenilo.

"Niko ništa nije uradio dvije godine i smatram da je Agencija uradila više lošeg nego dobrog", zaključio je.

Ministar privrede KS-a Emir Hrenovica kazao je da je prihod Agencije mali, ali da će sve doći na naplatu.

"Revizija privatizacije će se morati nekada izvršiti, ali nijedna kriminalna radnja se neće moći sakriti", istakao je.

Zastupnik SDUBiH Mujo Hošić kazao je da poslanici koriste rasprave u Skupštini KS-a za lične svađe dodajući da će glasati za usvajanje Izvještaja, jer je u njemu prikazano stvarno stanje.