BiH
11

Kojović: Zaduženost Kantona Sarajevo je veća od 400 miliona KM

FENA
Predrag Kojović (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Predrag Kojović (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Činjenica da neko ko već niz godina obnaša funkciju ministra finansija Kantona Sarajevo optužuje prethodne vlade za naslijeđeni deficit je sama po sebi komična i uvredljiva za inteligenciju, ali to nije jedini apsurd koji je aktuelni v.d. premijera Muhamed Kozadra izjavio u intervjuu za vijesti.ba danas objavljenom, kazao je zastupnik Naše stranke u Skupštini KS Predrag Kojović.

U izjavi za medije Kojović, komentirajući to što Kozadra demantira da je KS zadužen 400 miliona KM, kaže kako se slaže sa Kozadrom i dodaje da je zaduženost KS zapravo veća od 400 miliona KM.

"Stanje duga Kantona Sarajevo po ugovorima za sva 24 kredita na dan 31. decembra 2013. godine iznosilo je 260.439.900,25 KM. Ako tome dodate predviđena nova zaduživanja za kapitalna ulaganja od 13.174.400 KM i komercijalnu posudbu za pokriće deficita u iznosu od 126.825.600 KM, onda dođete do podatka da ukupan dug Kantona Sarajevo iznosi 400.439.900,25 KM", navodi Kojović.

Dodaje da u taj iznos nisu uračunati gubitci komunalne privrede, presude protiv KS zbog kršenja kolektivnih ugovora i mnoge druge stavke koje se vode vanbilansno.

"A da bi slika bila potpuna, važno je podsjetiti da su ukupni, po mom mišljenju precijenjeni, vlastiti prihodi KS oko 639 miliona KM. I ostale tvrdnje koje je v.d premijera Kozadra iznio imaju sličan otklon od stvarnog stanja. On govori o stabilizirajućem budžetu, a ide u drastično novo zaduženje, žali se na smanjenje transfera sa federalnog nivoa, a predložio je budžet kao da će ti transferi biti veći od dosadašnjih. Upravo sam ga ja upozoravao da će zbog novih zaduženja FBiH novca za raspodjelu kantonima ostati manje, ali je on tu primjedbu odbacio kao neosnovanu. Ova izjava je njegov pokušaj da stanje u kantonu predstavi kao normalno, redovno", navodi Kojović u izjavi za medije.

Reagirajući na intervju Kozadre, Kojović kaže kako socijalnu i ekonomsku situaciju u kantonu karakteriše kao izuzetno tešku i smatra da se pod hitno "moramo uhvatiti u koštac s problemima i tražiti sistemska i dugoročna rješenja".

"Ova Vlada u ostavci očigledno ima namjeru u punom kapacitetu nastaviti s politikom guranja problema pod tepih koja nas je i dovela u krizu. Ja neću ulaziti u ocjenu stručnih kompetencija v.d. premijera i ministra finansija Kozadre, ali ću podsjetiti da su svi zvanični revizorski izvještaji o izvršenju budžeta KS u posljednjih devet godina njegovog rukovođenja ministarstvom finansija ustanovili veliki broj nezakonitosti i nepravilnosti koje se ponavljaju iz godine u godinu i svi su, ako to uopšte i treba reći, ocjenjeni negativnom ocjenom", naveo je Predrag Kojović u izjavi za medije.