BiH
0

Nije prihvaćen izvještaj o izvršenju budžeta za 2012.

SRNA
Predstavnički dom Parlamenta Federacije BiH (FBiH) danas nije prihvatio izvještaj federalne Vlade o izvršenju budžeta za prošlu godinu.

Izvještaj su podržali poslanici SDA, SDP, HSP i Narodne stranke "Radom za boljitak", dok su protiv bili poslanici SBB-a, HDZ-a BiH i HDZ-a 1990.

U izvještaju o izvršenju budžeta FBiH za 2012. godinu navodi se da su ukupno ostvareni rashodi veći od 1,8 milijardi KM, dok je ukupni budžet 1,9 milijardi KM.

Zabilježeno je povećanje izdataka za materijalne troškove, samo na službena putovanja prošle godine potrošeno je 2,8 miliona KM, a evidentirani su propusti kod obračuna putnih troškova u inostranstvo. Na izdatke za gorivo utrošeno je 2,2 miliona KM.

Najviše primjedbi tokom današnje rasprave poslanika odnosilo se na pozajmice koje je federalna Vlada uzimala od Civilne zaštite.

Poslanik SBB-a Mirza Ustamujić zamjerio je federalnom ministru finansija Anti Krajini što niko iz Vlade nije posjetio nedavna požarišta u Hercegovini i što se uzima novac Civilne zaštite.

"Na sjednici Vlade ste usvojili odluku da ponovo od namjenskih sredstava date 58 miliona KM Ministarstvu poljoprivrede da se isplate podsticaji i kažete da ste planirali u trezoru dodatnih pet miliona KM, jer očekujete povećanje uplate prihoda. Sada nam govorite da su prihodi 50 odsto manji. Ako je tako, zašto nemamo rebalans budžeta?", upitao je Ustamujić.

Ministar finansija FBiH Ante Krajina potvrdio je da je Vlada pozajmila sredstva od Civilne zaštite, dodajući da podračun ove službe nije ispražnjen. "Iznos na podračunu Civilne zaštite nikada nije bio ispod tri miliona KM. Prema tome, oni su mogli djelovati unutar tih sredstava", pojasnio je Krajina.

On je naglasio da je koncepcija izrade federalnog budžeta na ovaj način dugoročno neodrživa i da se ona mora što prije mijenjati.

Na današnjoj sjednici nije prihvaćen ni izvještaj o radu Komisije za vrijednosne papire, a još se ne zna da li je neprihvatanje ovog izvještaja uzrokovala vladina izmjena zakona, koja se odnosi na produženje mandata članovima komisije.

U toku sjednice Predstavničkog doma federalnog Parlamenta, ispred zgrade su se okupile osobe sa invaliditetom kako bi poslanicima uputili otvoreno pismo u kojem traže zajedničku sjednicu oba doma Parlamenta na kojoj bi se raspravljalo o Fondu penzijsko-invalidskog osiguranja, zakonima iz oblasti boračke i socijalne zaštite, te Institutu za medicinsko vještačenje.

Jedan od zahtjeva jeste da se spriječi nelegalno korištenje invalidskih prava.