BiH
0

Parlament FBiH: Nije prihvaćen izvještaj o izvršenju budžeta za 2012.

FENA
Foto: N. G./Klix.ba
(Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Nakon jučerašnje izjave potpredsjednika Saveza za bolju budućnost (SBB) Bosne i Hercegovine Fehima Škaljića da će SBB "vrlo vjerovatno raskinuti partnerstvo sa Socijaldemokratskom partijom (SDP) BiH", druge Škaljićeve stranačke kolege, ujedno poslanici u Parlamentu FBiH, danas nisu kao on decidirani u toj tvrdnji, ali ističu da će ovo pitanje razmotriti najviši stranački organi, uključujući Glavni odbor.

Mirsad Đonlagić i Mirza Ustamujić, obojica poslanici SBB-a u Predstavničkom domu, kazali su još novinarima da SBB ima osnova za nezadovoljstvo u pogledu partnerstva sa SDP-om na federalnom nivou.

Iz SDP-a, pak, odgovaraju da će i kod njih najviši stranački organi razmotriti stanje ako dođe do raskida partnerstva i dodaju da će eventualni razlaz na nivou Federacije BiH dovesti do potresa i u partnerstvu na drugim nivoima vlasti.

Jasenko Selimović, šef poslaničkog kluba SDP-a u Predstavničkom domu Federalnog parlamenta, na molbu novinara je prokomentirao i činjenicu da SBB, za razliku od SDP-a, na današnjoj sjednici ovog doma nije glasao za izvještaj Federalne vlade o izvršenju prošlogodišnjeg budžeta FBiH.

SBB nije zastupljen u sadašnjoj Vladi, kao ni Hrvatska demokratska zajednica BiH i Hrvatska demokratska zajednica 1990, koje također nisu glasale za izvještaj, pa ministri iz njihovih stranaka nisu ni učestvovali u resornom trošenju budžeta, suština je Selimovićevog objašnjenja.

Predstavnički dom je prilikom glasanja na današnjoj sjednici koja je u toku u Sarajevu "odbacio" izvještaj o izvršenju prošlogodišnjeg budžeta Federacije.

Za izvještaj su, osim SDP-a, glasali Stranka demokratske akcije, Narodna stranka "Radom za boljitak", koje također imaju njihove ministre u Vladi, te prisutni članovi poslaničkog kluba Demokratska narodna zajednica-Hrvatska stranka prava. Ova posljednja stranka također je dala ministre prilikom formiranja sadašnje Federalne vlade.

Njihovih 48 glasova ipak nije bilo dovoljno da bi izvještaj dobio podršku Predstavničkog doma.

Nedostajala su još tri glasa.