{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Predloženo da VM do kraja jula uputi u proceduru zakon o JMB ili podnese ostavku

F
8.7.2013. u 21:19
70
22
Predloženo da VM do kraja jula uputi u proceduru zakon o JMB ili podnese ostavku
70
Predloženo da VM do kraja jula uputi u proceduru zakon o JMB ili podnese ostavku
Predstavnički dom Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine usvojio je zaključak poslanika Ante Domazeta (SDP) kojim predlaže da se svi zaključci s današnje sjednice, a koji su vezani za događaje od 6. juna upute Komisiji za odbranu i sigurnost na razmatranje i mišljenje.
Među predloženim zaključcima su i oni Milorada Živkovića, koji je predložio da se Dom izjasni o povjerenju članovima Kolegija Predstavničkog doma, sekretaru Doma i sekretaru Zajedničke službe. Također, Živković je predložio zaključak po kojem se Vijeće ministara BiH zadužuje da do kraja jula u parlamentarnu proceduru uputi usaglašene tekstove zakona o izmjenama i dopunama Zakona o JMB, Zakona o državnoj imovini i Zakona o raspolaganju nepokretnom vojnom imovinom, Zakona o izmjeni i dopuni Izbornog zakona BiH (u dijelu koji se odnosi na Mostar), izmjene Ustava u skladu s implementacijom presude "Sejdić-Finci".

U zaključku je navedeno da Predstavnički dom poziva Vijeće ministara BiH da podnese ostavku u slučaju da gore navedeni zaključak ne bude realiziran.

Živković je zatražio i podnošenje krivične prijave protiv dežurnog kantonalnog i državnog tužitelja na dan protesta ispred Zgrade PSBiH.

Predstavnički dom usvojio je zahtjev Vijeća ministara za razmatranje Prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o javnim nabavkama po hitnom postupku te se pristupilo glasanju o Prijedlogu zakona koji je usvojen. Poslanici iz SDA su, podsjećamo, izrazili bojazan da će BiH ovim izmjenama ostati bez sistema javne nabavke dok je poslanik Petar Kunić upozorio na zloupotrebu postojećeg zakona i pozvao na ozbiljno pristupanje ovoj problematici.

Predstavnički dom usvojio je i Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona BiH o izvršenju krivičnih sankcija, pritvora i drugih mjera u prvom čitanju. Prijedlogom zakona definirana je obaveza zavoda ili drugih institucija u kojima se izvršavaju mjere pritvora ili izdržavaju krivične sankcije da dostavljaju mjesečne ili periodične izvještaje Ministarstvu pravde u cilju poboljšanja međusobne suradnje, informiranja i prikupljanja podataka o broju pritvorenika i zatvorenika, ostvarivanju zagarantiranih prava, itd.

Izmjenama i dopunama uvodi se i specijalizirana stručna obuka za određeni broj zatvorskih službenika koji će raditi sa stranim zatvorenicima.

Usvojeni su i Izvještaj o radu Vijeća ministara BiH za 2012., Godišnji izvještaj Centralne banke i Finansijski izvještaj Centralne banke za 2012., Izvještaj Ureda za razmatranje žalbi BiH u 2012. kao i Izvještaj o radu Nezavisne komisije za praćenje uslova boravka u zavodima, postupanje i poštivanje ljudskih prava osoba nad kojima se izvršavaju krivične sankcije i druge mjere koje je izrekao u krivičnom postupku Sud BiH, strani sudovi za djela predviđena Krivičnim zakonom BiH ili međunarodnim ugovorom čija je potpisnica BiH ili drugi sud u skladu sa zakonom BiH za 2012. s preporukama.

Predstavnički dom usvojio je i Izvještaj o provođenju zakona iz nadležnosti Centralne izborne komisije u 2012. kao i Izvještaj o zaštiti ličnih podataka u BiH za 2012.

Prihvaćena je inicijativa poslanika Zijada Jagodića koja podrazumijeva omogućavanje građanima BiH da putem državnog RTV emitera prate sjednice Predstavničkog doma.

Imenovani su i članovi Istražne komisije Predstavničkog doma za utvrđivanje eventualnih nepravilnosti i zloupotreba i stanja u Upravi za indirektno oporezivanje BiH. Članovi su: Drago Kalabić, Mladen Bosić, Petar Kunić, Ismeta Dervoz i Šemsudin Mehmedović.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: