BiH
8

Prijedlog zakona o nepokretnoj vojnoj imovini ide na usaglašavanje

FENA
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH odredio je danas novi rok za dostavljanje Izvještaja o Prijedlogu zakona o programu zaštite svjedoka u BiH. Izvještaj bi Domu trebao biti dostavljen do naredne sjednice.

Usvojen je Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o slobodi pristupa informacijama u BiH u drugom čitanju.

Prijedlog zakona o raspolaganju nepokretnom vojnom imovinom čiji su predlagači poslanici klubova SDP-a BiH i SBB-a BiH nije dobio potrebnu entitetsku većinu te je upućen u naknadno usaglašavanje.

U Domu danas, iako je očekivano, nije vođena velika rasprava o ovom prijedlogu koji podrazumijeva da će za perspektivnu nepokretnu vojnu imovinu, koja je obuhvaćena odlukom Predsjedništva BiH o veličini, strukturi i lokacijama Oružanih snaga (OS) BiH (ukupno 63 objekta - 39 u Federaciji BiH i 23 u Republici Srpskoj koje koriste OSBiH i jedan koji koristi Ministarstvo odbrane BiH), Pravobranilaštvo BiH u roku od 30 dana podnijeti zahtjeve za upis prava vlasništva u zemljišne, katastarske i druge javne knjige.

Za imovinu koja nije obuhvaćena odlukom Predsjedništva BiH, a koja se vodi kao neperspektivna nepokretna vojna imovina za potrebe institucija BiH (u kojoj su smještene ili će biti smještene institucije na osnovu odluke Vijeća ministara BiH), predviđeno je da ih Pravobranilaštvo BiH u roku od 30 dana upiše u zemljišne, katastarske i druge javne knjige kao vlasništvo BiH.

Prijedlogom se istovremeno utvrđuje da se neperspektivna nepokretna vojna imovina na korištenju kod drugih subjekata ili koja se još nalazi u posjedu Ministarstva odbrane BiH knjiži u vlasništvo bez naknade drugim nivoima vlasti: općinama, gradovima, kantonima, entitetima i drugim pravnim subjektima, gdje se ta imovina nalazi - to sve imajući u vidu funkcionalnu vezu korisnika i odgovarajućeg nivoa vlasti, u skladu s odgovarajućim odlukama Ustavnog suda BiH i prijedlogom ove odluke.

Prijedlog zakona o zaštiti osoba koje prijavljuju korupciju u institucijama BiH, a koji je danas izazvao najviše rasprave, usvojen je u prvom čitanju kao i Prijedlog zakona o dopuni Zakona o službenom glasniku BiH.

Namjera predlagača je omogućavanje objavljivanja zakona na web stranici Parlamenta BiH po njihovom usvajanju te će na ovaj način biti besplatno dostupni javnosti.

Poslanici su usvojili Izvještaj s preporukama o izvršenoj reviziji učinka o temi: "Upravljanje robom oduzetom u carinskim postupcima". Poslanici su pohvalili izradu i metodologiju ovog izvještaja koji je ukazao na manjkavosti upravljanja zaplijenjenom robom.

Zadužena je nadležna komisija da objedini zaključke poslanika koji idu ka boljem i racionalnijem upravljanju zaplijenjenom robom. Nakon što Kolegij nije uspio usaglasiti stavove oko zaključka poslanika Milorada Živkovića o zaduživanju Vijeća ministara da do kraja septembra 2013. u proceduru uputi zakon o raspolaganju nepokretnom imovinom i zakon o državnoj imovini, poslanici su pristupili glasanju u drugom krugu te odbacili zaključak.

U nastavku glasanja prijedlog Kluba SDP-a BiH da se o zaključcima unutar Mišljenja Zajedničke komisije za odbranu i sigurnost BiH u vezi s blokadom institucija BiH od 5. juna glasa pojedinačno nije dobio potrebnu entitetsku većinu, te je upućen na naknadno usaglašavanje nakon čega će biti poznato da li će se o zaključcima Komisije glasati pojedinačno ili u paketu.

Dom je potvrdio izbor tri nova člana Agencije za razvoj visokog obrazovanja i osiguranje kvaliteta te jednog člana koji će dužnost preuzeti umjesto razriješenog člana Upravnog odbora.

Novi članovi su Aida Abadžić-Hodžić, Vlado Majstorović i Stevan Trbojević dok će dužnost razrješenog člana preuzeti Zoran Selesković.

Nova sjednica Doma zakazana je za 7. oktobar.