BiH
0

Nije povrijeđen nacionalni interes Bošnjaka prilikom izbora Komisije za referendum u RS

FENA
Narodna skupština RS (Foto: Klix.ba)
Narodna skupština RS (Foto: Klix.ba)
Vijeća za zaštitu vitalnog interesa Ustavnog suda Republike Srpske (RS) ocijenilo je da nije povrijeđen vitalni nacionalni interes bošnjačkog naroda u Odluci Narodne skupštine RS-a o izboru članova u Komisiju za sprovođenje referenduma u RS o Sudu i Tužulaštvu BiH.

Predmeti razmatranja i odlučivanja Vijeća bila su pitanja postojanja povrede vitalnog nacionalnog interesa konstitutivnog bošnjačkog naroda u Odluci o izboru članova u Komisiju za sprovođenje referenduma, koju je Narodna skupština RS izglasala na sjednici održanoj 23. septembra 2015..

Klub delegata bošnjačkog naroda u Vijeću naroda RS-a je u zahtjevu koji se odnosi na Odluku o izboru članova Komisije za sprovođenje referenduma istakao svoja neslaganja, u najvećoj mjeri, ne sa ovom odlukom, već s Odlukom o raspisivanju republičkog referenduma u vezi Suda i Tužilaštva BiH.

U pogledu osporene odluke o izboru članova Komisije za sprovođenje referenduma iznesen je stav da je ona protivna relevantnim odredbama Zakona o referendumu i građanskoj inicijativi, jer je sastav ove komisije jednonacionalnan i ne zadovoljava kriterij zastupljenosti političkih stranaka, konstitutivnih naroda i grupe Ostalih.

Također je, prema navodima podnosioca zahtjeva, predmetna odluka suprotna i poljednjoj alineji preambule Ustava BiH, kao i principima jednakopravnosti i konsitutivnosti naroda, ali se ne precizira u čemu se, konkretno, sastoji povreda vitalnog nacionalnog interesa bošnjačkog naroda u ovoj odluci. Polazeći od odredaba Ustava Republike Srpske, uzimajući u obzir navode Kluba delegata bošnjačkog naroda i Narodne skupštine, Vijeće je odlučilo da osporenom odlukom nisu povrijeđena prava iz okvira zaštite vitalnog nacionalnog interesa konstitutivnog bošnjačkog naroda.

Vijeće je, naime, ocijenilo da relevantna odredba Zakona o referendumu i građanskoj inicijativi, na čiju se povredu žali podnosilac zahtjeva, nije imperativnog već upućujućeg karaktera jer propisuje da se, nakon što političke stranke zastupljene u organu koji je raspisao referendum predlože kandidate, „[...] vodi računa o zastupljenosti političkih stranaka, konstitutivnih naroda i grupe Ostalih“.

Postupajući upravo u skladu s citiranom odredbom Narodna skupština je, na osnovu dostavljenih prijedloga parlamentarnih političkih stranaka i imenovala Komisiju za sprovođenje referenduma, pri čemu nije bila u mogućnosti da u ovu komisiju imenuje osobe koje nisu predložena od tih političkih stranaka.

Pored navedenog, Vijeće je takođe utvrdilo da Komisija za sprovođenje referenduma nema status javne institucije, niti organa zakonodavne, izvršne ili sudske vlasti, za koje postoji ustavna obaveza adekvatne zastupljenosti konstitutivnih naroda. Predmet odlučivanja Vijeća danas je bilo i pitanje prihvatljivosti zahtjeva Kluba delegata bošnjačkog naroda u Vijeću naroda Republike Srpske u vezi s Deklaracijom Narodne skupštine o genocidu Nezavisne Države Hrvatske nad Srbima, Jevrejima i Romima tokom Drugog svjetskog rata.

Vijeće je u vezi s navedenim zahtjevom istog kluba donijelo rješenje kojim je odlučeno da zahtjev nije prihvatljiv. Ovakvu odluku Vijeće je donijelo jer je ocjenjeno, kao i u prethodnim slučajevima kada je u ovome kontekstu odlučivano o aktima političkog karaktera, da osporena Deklaracija Narodne skupštine ne sadrži pravne norme, odnosno da nema obavezujući karakter jer se njome samo izražavaju politički stavovi. Zbog toga, Vijeće je utvrdilo da nije u njegovoj nadležnosti da ocjenjuje saglasnost osporene Deklaracije s odredbama Ustava kojima se štite vitalni nacionalni interesi konstitutivnih naroda u Republici Srpskoj.