{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


"Nije bilo razloga da RS ulazi u stanje u kojem može doći i do sukoba"

F
15.4.2011. u 15:57
0
53
"Nije bilo razloga da RS ulazi u stanje u kojem može doći i do sukoba"
0
"Nije bilo razloga da RS ulazi u stanje u kojem može doći i do sukoba"
Mladen Ivanić
Lider Partije demokratskog progresa (PDP) Mladen Ivanić ukazao je danas da Republika Srpska, SNSD-ovim pričama o referendumu u RS-u o Sudu i Tužilaštvu BiH, nema razloga da ulazi u jedno stanje u kome može da “dođe do sukoba, pa čak i fizičkih“.
"Evidentno je da će se nakon ovakvih odluka stvari ozbiljno pogoršati i hoću da javnost upozorim da se vrlo ozbiljno pogoršavaju prilike, uvjeren sam i sigurnosne. Nema razloga da RS ulazi u jedno stanje u kome može da dođe do sukoba, pa čak i fizičkih“, rekao je Ivanić dodajući da se dio tih stvari mogao riješiti u Narodnoj skupštini RS-a.

"Na svim stranama ima ekstrema i moglo bi da dođe do velikih sigurnosnih problema, pa i fizičkih sukoba, i ovo nije priča napamet“, dodao je još Ivanić.

Odluka o referendumu, kako navodi, političku krizu iz Federacije BiH će vratiti u RS, gdje će najveću korist imati partije iz FBiH.

"Evidentno je i da će Vijeće za implementaciju mira i drugi međunarodni faktori sada bez ikakve potrebe ’udarati’ po RS-u, a ona za to nije imala nijednog razloga“ rekao je on.

Ivanić smatra i da bi vlast u RS-u bila najsretnija kada bi se poništila odluka o održavanju referenduma.

"Vlast bi bila nasretnija kada bi sutra visoki predstavnik donio odluku o ukidanju referenduma. Rekli bi mi smo pokušali, mi smo žrtve i dobili bi još šest mjeseci da uživaju u efektima priče oko referenduma“, naglasio je Ivanić.

Ivanić je na pres-konferenciji ukazao da je odluka o referendumu, koju je usvojila skupštinska većina, bila nepotrebna jer je njegov ishod unaprijed poznat, a ovim potezom te stranke samo se skrivaju iza građana.

"SNSD se ovim potezom skriva iza građana RS-a umjesto da je preuzela odgovornost, jer su nas građani za to birali, ne da se skrivamo iza njih već da mi donosimo odluke umjesto njih“, naveo je predsjednik PDP-a.

PDP se nije izjasnio za referendum jer, kazao je, nema jasnog plana i nijednom riječju nije objašnjeno šta poslije takvog vida izjašnjavanja građana.

Priča o referendumu, ponovio je još jednom, jest skretanje pažnje s ozbiljnih ekonomskih pitanja i problema te služi ličnim ciljevima pojedinaca, a ne RS-u.

Govoreći o presudi Haškog tribunala hrvatskim generalima Anti Gotovini i Mladenu Markaču, Ivanić je rekao da će ova presuda promijeniti karakter i sliku rata.

"Ova današnja odluka pokazuje da su najveće žrtve rata u Hrvatskoj bili Srbi i da sa toga stanovišta aktuelna vlast i SNSD itekako trebaju da razmisle da li je pametno i dobro dalje ’vezivati zastave’ s partijama koje su proistekle iz takve politike“ rekao je Ivanić dodajući da prije svega “misli na HDZ”.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: