Zoran Đerić, PDP
0

"SNSD-ove priče o referendumu niko neće ozbiljno shvatiti"

FENA
Zoran Đerić (Foto: SRNA)
Zoran Đerić (Foto: SRNA)
Šef Kluba poslanika Partije demokratskog progresa (PDP) Zoran Đerić izjavio je danas da će svaka priča SNSD-a o referendumu biti neozbiljna, jer do sada nisu proveli nijednu od obećanih.

Ponovio je danas da njegova stranka ostaje na istim stavovima o pitanju referenduma u RS-u, a da oni koji su donijeli odluku da će se provesti referendum sada moraju da je ponište.

“SNSD je i 2006. najavljivao referendum o nezavisnosti RS-a, pa ga nije bilo, sada su najavili o Sudu i Tužilaštvu, pa nema ni njega i stoga, ako se SNSD pojavi ponovo s tom pričom o referendumu, bit će to neozbiljna priča i niko ih više nikada ozbiljno neće shvatiti”, smatra Đerić.

Kolika je bila stvarna želja i volja da referenduma u RS-u i bude, za Đerića govori i činjenica da je na zahtjev predsjednika RS-a Milorada Dodika u već ranije predloženi dnevni red redovnog skupštinskog zasjedanja, kao tek 19. tačka, predložena i odluka o stavljanju van snage ranije odluke o referendumu u RS-u.

“Kada je Dodik predlagao referendum bilo je to na posebnoj sjednici, sve je bilo dignuto na veliki nivo i zvona, sada kada se vidjelo kakva je sudbina referenduma, ta tačka je pod brojem 19. redovnog zasjedanja”, kaže Đerić i podsjeća da su PDP-ovi poslanici bili suzdržani prilikom glasanja o odluci da se provede referendum u RS-u.

“Pitanje je i da li se odlukom o stavljanju van snage odluke o referendumu ona poništava trajno ili privremeno, jer još nismo dobili odluku entitetskog predsjednika. Također, pitanje je da li je Dodik s visokom predstavnicom za vanjsku politiku i sigurnost EU Catherine Ashton postigao dogovor i o zaključcima”, naveo je Đerić i dodao da ne vidi nijedan razlog zbog koga vlast RS-a “kao pobjedu” predstavlja dogovor s Ashton.

Potvrdio je da se na današnjoj sjednici Kolegija Narodne skupštine nije govorilo o statusu zaključaka koji su usvojeni 13. aprila zajedno uz odluku o raspisivanju referenduma u RS-u o nametnutim zakonima visokog predstavnika, posebno o Sudu i Tužilaštvu BiH.

Stav o zaključcima, dodao je, mora definirati također Dodik.

Đerić je potvrdio i da je PDP četvrti put pokrenuo inicijativu za uvođenje diferencirane stope PDV-a na osnovne životne namirnice, hranu za bebe, lijekove, vještačka đubriva i sadni materijal.

Predložit će da Narodna skupština RS-a donese preporuke o potrebi donošenja izmjena i dopuna Zakona o dodatnu vrijednost pred državnim parlamentom, a očekuju i podršku svih nadležnih ovoj inicijativi.