{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


"Nije bilo dokaza da je OSA prisluškivala nezakonito"

F
12.4.2011. u 14:23
0
2
"Nije bilo dokaza da je OSA prisluškivala nezakonito"
0
"Nije bilo dokaza da je OSA prisluškivala nezakonito"
Predsjedavajući dosadašnje Zajedničke komisije za nadzor nad radom Obavještajno-sigurnosne agencije BiH (OSA) Parlamentarne skupštine BiH Mirko Okolić izjavio je danas Feni da u proteklom periodu nije bilo nikakvih žalbi niti je utvrđeno da je OSA vršila nezakonito prisluškivanje.
Naime, Nezavisne novine su danas objavile tekst da su policijske i obavještajne agencije u Bosni i Hercegovini u protekle tri godine prisluškivale na hiljade telefonskih brojeva te da postoje naznake da su neka od prisluškivanja provođena protuzakonito. Ovaj list objavio je kopiju informacija Ministarstva sigurnosti BiH s popisima prisluškivanih brojeva iz 2008., 2009. i 2010. godine, no bez navođenja imena korisnika.

Okolić navodi da je za vrijeme svog mandata ova komisija nekoliko puta vršila najavljene i nenajavljene kontrole prisluškivanja od OSA-e i u to vrijeme nije našla nikakve nepravilnosti.

"Na licu mjesta smo utvrdili da su svi brojevi koji se prisluškuju bili potkrijepljeni sudskim nalozima, tako da je u tom momentu OSA vršila prisluškivanje po nalogu suda, u skladu sa zakonom", kazao je on.

Podsjetio je da je svojevremeno Komisija za nadzor OSA-e stalno pokušavala da u javnost uputi preporuku da svi, koji imaju potrebu za tim, upute žalbu na rad OSA-e prema njima, posebno u vezi s prisluškivanjem.

"Nismo dobili nijednu žalbu, tako da nismo uopće imali žalbe na osnovu kojih bismo mogli razmatrati da li je OSA vršila nezakonito prisluškivanje", kaže Okolić.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: