BiH
43

Nicholas Hill: Građani ne žele istrošenu nacionalističku retoriku

Klix.ba
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Otpravnik poslova Ambasade SAD-a u BiH Nicholas Hill objavio je na blogu svoje viđenje protesta koji već danima traju u brojnim gradovima BiH. Tekst prenosimo u cijelosti.

Ovih nekoliko prethodnih dana važni su za Bosnu i Hercegovinu. Vidjeli smo i čuli snažnu poruku koju su građani BiH uputili svojim liderima. Vrijeme je da se lideri na vlasti probude, da čuju legitimne pozive građana za reforme i da promjene kurs. U narednim danima od lidera u BiH očekujemo da osiguraju mir dok traže rješenja za stvarne probleme s kojima se suočavaju građani. Građani ove zemlje ne žele slušati istrošenu nacionalističku retoriku etničkih podjela, nego žele čuti kako njihovi lideri zajedno mogu postići teške kompromise koji su neophodni da bi Bosna i Hercegovina napredovala. SAD znaju da neophodne reforme mogu i treba da dođu iz institucija BiH i da moraju uvažavati suverenitet i teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine, države koja se sastoji od dva entiteta i Distrikta Brčko.

Ove demonstracije izraz su zabrinutosti građana za njihovu budućnost i, da budemo iskreni, za osnovni, svakodnevni opstanak. Ekonomska i socijalna situacija nije dobra, ali to vam ne moram ja reći. To možete zaključiti gledajući starog penzionera koji drži mjesečni ček svoje mizerne penzije ili frustriranog mladog čovjeka koji je završio fakultet, a ne može naći ozbiljan posao. Građani imaju razloga da budu frustrirani i očajnički žele promjene.

Ono što se dešavalo u petak naveče, zgrade javnih institucija u plamenu, sukobi demonstranata i policije, uznemirilo je one koji su živjeli u nasilnoj prošlosti. Mi smo osudili nasilje, kao što je to učinila i velika većina demonstranata. Kao i drugi protestni pokreti, i ovaj prošlosedmični proizveo je brojna pitanja, zabrinutost i mnogo neizvjesnosti. Ono što je jasno i što je sramotno jesu pokušaji političkih lidera iz oba entiteta da zloupotrijebe legitimno pravo građana na demonstracije da bi podstaknuli strahove i etničke tenzije. I vi i ja smo, u proteklih nekoliko dana, čitali smeće u nekim novinama: (1) da su demonstracije pokušaj da se etničke grupe okrenu jedne protiv drugih tvrdnjama da će kantoni i entiteti biti ukinuti, (2) da bi Hrvati i Srbi trebalo da osjećaju opasnost od sugrađana koji traže manje korumpiranu, odgovorniju vlast, i (3) smiješne ideje da su demonstranti obučavani u inostranstvu i naoružavani od međunarodne zajednice da bi pokrenuli haos u BiH.

Ove lažne priče uvreda su za građane koji se istinski trude da ova zemlja napreduje uprkos preprekama koje je nametnula politička elita koja je izgubila dodir sa stvarnošću. Ovi protesti se održavaju u određenim dijelovima zemlje, ali sa demonstrantima suosjećaju građani širom BiH. Ove demonstracije ne pripadaju nikome, do građanima koji su se okupili u desecima manjih i većih gradova širom zemlje i pozivaju na političku odgovornost. Već smo to rekli, i opet ponavljamo, demonstracije su utjelovljenje odgovornosti građana u zdravoj demokraciji. Jasno je šta demonstranti traže. Umorni su od retorike podjela, nedjelovanja i izgovora. Umorni su od političara koji ih nikada ne slušaju, koji im lažu i ne nalaze rješenja za probleme. Demonstranti žele da ova zemlja bude funkcionalna. SAD žele to isto. To nije prevelik zahtjev.