Svijet
0

Senat SAD-a: Ukrajina je lekcija šta bi se moglo dogoditi zapadnom Balkanu

FENA
Centralni trg u Kijevu
Centralni trg u Kijevu
Trenutni razvoj u Ukrajini nam govori da i dalje moramo biti oprezni i na zapadnom Balkanu. Ukrajina je lekcija o onome što bi se i tamo moglo desiti, i zato je potrebna proaktivnija politika i udvostručeni napori na Balkanu - samo su neke od izjava koje su se mogle čuti u zgradi američkog Kongresa, javlja Glas Amerike.

Zemlje zapadnog Balkana su 2014. godinu počele sa nizom izazova i očekivanja. Stoga je Razvoj događaja na zapadnom Balkanu i politički odgovor bio naslov rasprave koju je jučer u američkom Kongresu organizirao kongresni Odbor za sigurnost i saradnju u Evropi. Jedna od stvari koja se mogla čuti je bilo zadovoljstvo da su građani BiH konačno progovorili protiv nedostatka napretka koji je zabilježen u svim susjednim zemljama. Naglašeno je da se međunarodna zajednica sada suočava sa izazovom da pomogne tom regionu da iskoristi momentum na putu ka fundamentalnim promjenama.

U regionu je bilo napretka i drugih pozitivnih razvoja događaja, što je posebno ohrabrujuće. Napreci su u najvećem dijelu rezultat neprekidnog američkog angažmana i pomoći, koja uključuje obezbjedjenje fondova u vrijednosti od 315 miliona dolara u posljednje dvije godine, kazao je u svom obraćanju pomoćnik zamjenika američkog državnog sekretara Hoyt Yee.

Yee je dodao da je američka uključenost u region, koja traje više od 20 godina, izraz želje Washingtona da podrži aspiracije zemalja zapadnog Balkana da se integriraju u euroatlantsku zajednicu.

"Međutim, duboko smo razočarani neispunjavanjem osnovnih uvjeta potrebnih Bosni i Hercegovini kako bi se pokrenula ka Evropskoj uniji i NATO-u. BiH tek treba da ispuni odluku Evropskog suda za ljudska prava u slučaju Sejdić - Finci, i do danas političari u toj zemlji nisu bili u stanju da pokažu volju i da se slože o novoj ustavnoj formuli kako bi ispunili odluku rečenog Suda, usprkos brojnim pozivima da se to uradi. Nedavni protesti koji su se proširili Bosnom su izraz frustracije BH građana političarima koji služe samo svojim interesima, lošom vladavinom, i lošim ekonomskim uvjetima. Ovi protesti naglašavaju potrebu da međunarodna zajednica revidira svoj angažman u BiH i da razmotri da li bi bio moguć drugačiji pristup rješenju problema. Sve bosanskohercegovačke glasače pozivamo da svoju frustraciju izraze na novim izborima u oktobru, i glasaju za političke lidere koji će se ozbiljno posvetiti rješenju političke krize", kazao je Yee, dodajući da se nivo korupcije u BiH više ne može tolerirati.

Bivši ambasador Sjedinjenih Država u NATO savezu, Kurt Walker je rekao da ono što se događa danas u Ukrajini predstavlja najozbiljniji izazov slobodi, demokraciji, i sigurnosti u Evropi od kraja hladnog rata do danas.

Ambasador Walker je kazao da kao i u Ukrajini, međunarodna zajednica je svjedok kako i na zapadnom Balkanu one mračnije snage popunjavaju praznine, te da, kao i u Ukrajini danas, i na zapadnom Balkanu postoji rizik katastrofalnog neuspjeha, usprkos progresu koji je do sada učinjen.

Događaji u Bosni i Hercegovini zemlju drže u mjestu, prvenstveno zbog nefunkcionalnih ustavnih aranžmana koje je ostavio Dejtonski sporazum. Dejtonski sporazum danas sprječava kretanje BiH naprijed, i učvršćuje etničke podjele, i političke strukture koje ne mogu pomaći stvari naprijed.

Takav Ustav nagrađuje političare koji imaju svoje uske etničke agende, i odavno je došlo vrijeme da se započnu pregovori o Dejtonu 2, o novim aranžmanima vlade. No o takvim novim aranžmanima se mogu dogovoriti samo građani BiH, i to u kontekstu šireg, transatlantskog okvira kojeg predvode Sjedinjene države i Evropska unija.

Na pitanje Glasa Amerike kako vidi proteste u BiH i šta bi bila njegova poruka demonstrantima, ambasador Walker kaže da smatra da su mirni protesti u cilju zahtjeva za boljom, demokratskom performansom političkih lidera i boljom, demokratskom vladavinom apsolutno logična stvar, i odgovornost građana u jednom društvu.

"Protesti ne bi smjeli nikada postati nasilni, ne bi smjeli promovirati podjelu u zemlji, niti okretati jednu etničku grupu protiv druge. U tom smislu mislim da trebamo podržati nastavak protesta. Smatram da na BH liderima leži ogromna odgovornost, oni moraju mnogo bolje služiti narodu, ali isto postoji odgovornost i na međunarodnoj zajednici. Moramo pomoći građanima BiH da prevaziđu određene ostavštine Dejtonskog sporazuma koji je uspostavio neefikasnu vladajuću strukturu. Ako svi zajedno budemo radili na tome, BiH može postići veliki napredak. Ona stoji već nekoliko godina u mjestu", kazao je Walker.