{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Nezavisni odbor razmatrao inicijativu za smjenu direktora SIPA-e

F
21.7.2015. u 17:11
0
127
Nezavisni odbor razmatrao inicijativu za smjenu direktora SIPA-e
0
Nezavisni odbor razmatrao inicijativu za smjenu direktora SIPA-e
Goran Zubac (Foto: Feđa Krvavac/Arhiv/Klix.ba)
Nezavisni odbor je na današnjoj sjednici razmatrao inicijativu ministra sigurnosti BiH Dragana Mektića za smjenu direktora Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA).
- Nezavisni odbor je to detaljno izdiskutovao, izjašnjavao se povodom inicijative. Bilo je više prijedloga od članova Nezavisnog odbora. Definitivna odluka o tom pitanju nije donesena iz razloga nedostajućih glasova za kvalifikovanu većinu, što je inače problem kod ovakvih tijela - kazao je novinarima nakon sjednice predsjedavajući Nezavisnog odbora Žiko Krunić.

Podsjetio je da je za donošenje bilo koje odluke potrebno sedam glasova "za“.

Međutim, naveo je Krunić, Nezavisni odbor će nastaviti ove aktivnosti.

- Koristit ću svoja poslovnička ovlaštenja kao predsjednik Nezavisnog odbora tako da ću zatražiti da nam se u roku od sedam dana dostavi izvještaj SIPA-e o radu za 2014. godinu. Onda ćemo staviti na sto i jedno i drugo, razloge 'za' i 'protiv', inicijativu i to što vidimo iz izvještaja, procijeniti dobro to što piše u inicijativi i što piše u izvještaju i vrlo brzo ćemo definitivno imati odluku o tom pitanju - kazao je Krunić.

Sjednici Nezavisnog odbora je prisustvovao i direktor Direkcije za kooridnaciju policijskih tijela Mirsad Vilić je informirao o dešavanjima na komemorativnom skupu u Potočarima 11. jula, kada je napadnut srbijanski premijer Aleksandar Vučić.

Krunić je kazao da ih je Vilić upoznao o informacijama koje on može u ovom momentu da kaže, koje ne ometaju istragu.

- Nakon razgovora s Vilićem smo donijeli zaključak da ćemo nastaviti postupak utvrđivanja činjenica vezano za taj događaj. Zatražit ćemo pismenu informaciju od Direkcije za koordinaciju policijskih tijela, a u pripremi ovog sastanka zatražio sam podatke i od Odbora za sigurnost pri Vijeću ministara BiH - kazao je Krunić.

Dodao je da će Nezavisni odbor, u skladu s nadležnostima koje ima, vidjeti da li eventualno ima propusta i odgovornosti na strani rukovodilaca policijskih agencija na nivou BiH za koje je nadležan.

- U ovom momentu ništa ne prejudiciramo. Vilić je pokušao nama da objasni detaljno oko te organizacije, ko je sve bio uključen, na koji način, taj nivo saradnje. Uglavnom, sve ono što smo čuli, nismo čuli ništa negativno vezano za međusobnu saradnju svih tih policijskih agencija koje su tamo bile - kazao je Krunić.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: