{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Ministar sigurnosti BiH zbog incidenta u Srebrenici traži smjenu Mirsada Vilića

18.8.2015. u 16:19
22
185
Ministar sigurnosti BiH zbog incidenta u Srebrenici traži smjenu Mirsada Vilića
22
Ministar sigurnosti BiH zbog incidenta u Srebrenici traži smjenu Mirsada Vilića
Dragan Mektić, ministar sigurnosti BiH, uputio je danas Nezavisnom odboru Parlamentarne skupštine BiH zahtjev za smjenu Mirsada Vilića, direktora Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH.
Ovu informaciju je za Klix.ba potvrdio i sam Mektić. Istakao je kako je smjenu Vilića zatražio zbog propusta koje je napravila institucija kojom rukovodi u Srebrenici 11. jula 2015. godine, kada je napadnut premijer Srbije Aleksandar Vučić.

"Podnio sam izvještaj na 25 strana o događajima u Srebrenici tokom 11. jula ove godine i u njemu naveo koji su to propusti načinjeni u organizacijskom smislu. Ti propusti su bili napravljeni u dijelovima koji su bili u nadležnosti Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH i zato sam tražio odgovornost te institucije kao što sam tražio i odgvornost Zubca", kazao je Mektić za Klix.ba

Da je inicijativa stigla i do članova Nezavisnog odbora na današnjoj sjednici ovoga tijela za Klix.ba kazao je Enes Obralija, jedan od članova.

"Danas je NO dobio inicijativu Ministarstva sigurnosti BiH za smjenu direktora Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH. Radi se o ozbiljnom predmetu, ali svi dokumenti nisu dostavljeni članovima Odbora jer se radi o tajnim podacima. No, uvid u te podatke imat ćemo u posebnoj prostoriji. Dogovor je da se do naredne sedmice upoznamo o svim informacijama koje se tiču slučaja pa ćemo vidjeti", kazao nam je Obralija.

Kako je istakao, u ovoj fazi postupka rano je bilo šta kazati vezano za ovaj slučaj.

"Moramo najprije vidjeti da li su prikupljeni podaci dovoljni za donošenje neke odluke, a potom i izjašnjavanje o ovoj inicijativi. Ne vjerujem da će odluka u ovom slučaju biti donesena tako brzo", kazao nam je Obralija.

Naredna sjednica Nezavisnog odbora zakazana je za naredni ponedjeljak, ali Obralija ne vjeruje da će se članovi na toj sjednici izjašnjavati o ovoj inicijativi.

Inače, na prošloj sjednici već je bila i inicijativa za pokretanje disciplinskog postupka protiv Vilića. No, ona je ocijenjena kao preuranjena.

Predsjedavajući Nezavisnog odbora Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Žiko Krunić kazao je danas novinarima u Sarajevu nakon sjednice tog parlamentarnog tijela da su članovi Odbora usuglasili tekst javnog konkursa za izbor novog direktora Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) koji će biti odmah raspisan, a cjelokupna procedura izbora novog direktora trebala bi biti okončana do 5. oktobra.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: