BiH
12

Mektić: Smjenu Krunića privremeno sam zaustavio zbog izbora direktora SIPA-e

Piše: E. F.
Mektić i Krunić (Foto: Klix.ba)
Mektić i Krunić (Foto: Klix.ba)
Dragan Mektić, ministar sigurnosti BiH nakon svoje jučerašnje odluke da sa sjednice Komisije za odbranu i sigurnost povuče inicijativu za smjenu Žike Krunića, predsjednika Nezavisnog odbora PS BiH, kazao je za Klix.ba kako je ova njegova odluka privremena.

Podsjećamo, ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić optužio je Krunića za neregularnosti u vezi sa smjenom bivšeg direktora Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) Gorana Zubca te je zbog toga i tražio njegovu smjenu.

"Inicijativu za smjenu sam povukao privremeno iz tehničkih razloga. Naime, ukoliko bi do smjene došlo ušlo bi se u proceduru izbora novog Nezavisnog odbora i njegovog predsjedavajućeg, a za to bismo potrošili godinu dana. U tom smislu nisam želio da dovedem u pitanje ili toliko odgađam izbor novog direktora SIPA-e koji bira Odbor. Mislim da je važnije da se izaberu direktor i rukovodstvo SIPA-e kako bismo mogli krenuti u krupnije poslove u borbi protiv kriminala i korupcije", kazao je Mektić.

Iako neki članovi NO smatraju da Mektić ne želi smijeniti Krunića kako bi zapravo uz njegovu pomoć mogao smjeniti Mirsada Vilića, direktora Direkcije za koordinaciju policijskih tijela u BiH, Mektić ističe da nije tako.

"Pa vidjeli ste kakav je moj odnos prema Nezavisnom odboru. Ja sam najprije tražio smjenu cijelog odbora pa zatim samo Krunića jer je on u posljednje vrijeme kao predsjedavajući opstruisao rad NO. Nema tu nikakvih namirivanja, tu je čist račun, duga ljubav", kaže Mektić.