BiH
14

Mektić traži smjenu Krunića zbog Zubca

SRNA
Foto: FENA
Foto: FENA
Ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić uputio je Parlamentu BiH inicijativu za razrješenje predsjednika Nezavisnog odbora Parlamentarne skupštine BiH Žike Krunića jer "ne obavlja svoju dužnost i ne izvršava zakonsku obavezu i nadležnost".

Mektić je u dopisu, koji je u posjedu Srne, naveo da je dokaz da Krunić ne izvršava svoje obaveze i nadležnosti to što se tokom 2014. godine, kako kaže, oglušio na zahtjeve Tužilaštva BiH da Nezavisni odbor, u skladu sa svojim nadležnostima, predloži Vijeću ministara BiH da suspenduje direktora Agencije za istrage i zaštitu BiH (SIPA) Gorana Zubca.

"Kada je već bilo evidentno da Nezavisni odbor ne preduzima adekvatne mjere, a koje je bio dužan da provede, Tužilaštvo BiH je uputilo informaciju Ministarstvu sigurnosti BiH radi podnošenja prijedloga Vijeću ministara BiH za razrješenje direktora SIPA-e. Ministarstvo sigurnosti je 15. jula 2014. godine dostavilo Nezavisnom odboru navedenu informaciju tražeći preduzimanje zakonom utvrđenih mjera. Međutim, tražene mjere nisu preduzete što je suprotno zakonu", dodaje se u dopisu.

Mektić ističe da "Krunić ne rukovodi, niti usmjerava obavljanje poslova iz nadležnosti Nezavisnog odbora što je zakonom propisana njegova dužnost".

U inicijativi se dodaje da je Zakonom o nezavisnim i nadzornim tijelima policijske strukture BiH propisano da je Nezavisni odbor nadležan za predlaganje smjene rukovodioca i zamjenika rukovodioca policijskih tijela BiH za čiji je izbor nadležan, ukoliko su počinili krivično djelo, odnosno ukoliko počine tešku povredu službene dužnosti osim za krivična djela iz oblasti sigurnosti saobraćaja.

"I pored saznanja da je Goran Zubac 5. marta ove godine, odlukom Suda BiH, proglašen krivim za krivično djelo 'nesavjestan rad u službi', te osuđen na uslovnu kaznu zatvora od godinu dana koja neće biti izvršena ukoliko ne počini novo krivično djelo u roku od dvije godine od dana pravosnažnosti presude, Nezavisni odbor nije predložio Vijeća ministara BiH smjenu direktora SIPA-e", ističe Mektić.

Jedan od razloga za ovu inicijativu, naveo je Mektić, je i to što je od imenovanja članova Nezavisnog odbora održano samo osam sjednica.

"Evidentno je da je predsjednik Nezavisnog odbora dužan i ovlašten da zakazuje sjednice, i da se one moraju održavati jednom mjesečno što nije slučaj, te proizilazi da imenovani duže od godinu dana ne obavlja svoju dužnost što je zakonski razlog za razrješenje", navedeno je Mektićevoj inicijativi.