{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Nezavisni blok: Ograničiti marže distributerima nafte i smanjiti najavljena poskupljenja

21.2.2018. u 12:05
139
19
Nezavisni blok: Ograničiti marže distributerima nafte i smanjiti najavljena poskupljenja
139
Nezavisni blok: Ograničiti marže distributerima nafte i smanjiti najavljena poskupljenja
Na inicijativu Kluba zastupnika Nezavisnog bloka u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH, na posljednjoj sjednici, usvojena je Inicijativa za utvrđivanje maksimalnog iznosa marže distributera nafte i naftnih derivate.
Usvojenom Inicijativom se od Vijeća ministara BiH traži da, zajedno sa nadležnim entitetskim institucijama, izvrši provjere koliko iznose veleprodajne i maloprodajne marže distributera nafte i naftnih derivata u BiH po litri goriva, te da se one zakonski utvrde, sve u cilju, kako bi se dio poskupljenja, zbog uvođenja dodatnih akciza prebacio i na teret distributera, a ne samo na građane koji koriste gorivo.

Kao što je poznato, od 1. februara 2018. godine, došlo je povećanja maloprodajne cijene nafte i naftnih derivata, uzrokovanih uvođenjem novih nameta po litri goriva. Maloprodajna cijena, prema kalkulacijama, povećala se i za 0.30 KM po litri, što je znatan udar za građane BiH, direktno kroz povećanje cijene goriva i indirektno kroz lančani rast cijena ostalih životnih namirnica u toku godine. Iz Nezavisnog bloka poručuju da je ova vlast još jednom pokazala da je sposobna samo uvoditi nove namete, ali ne i osigurati da se zaštite najosjetljivije kategorije stanovništva.

''Naša inicijativa nikako nema namjeru da ograničava slobodu tržišta, jer su i udruženja distributera nafte kartelskim dogovorom uticala na konačnu cijenu nafte i naftnih derivata, te utvrđivanjem najviše cijene marže želimo da donekle zaustavimo lančano poskupljenje ostalih životnih namirnica i bar malo ublažimo ovaj udar poskupljenja koji je izglasala koalicija Dodik – Izetbegović – Čović – Radončić. Oni koji najviše zarađuju i ostvaruju ovakvim pristupom bi trebali najviše i da se uključe i pomognu društvu i kategorijama kojima je pomoć potrebna. Pozivam da Vijeće ministara BiH i nadležna entitetska tijela brzo reagiraju i nađu načina da ovu inicijativu sprovedu u djelo, a mi ćemo u Nezavisnom bloku, u sklopu naših postojećih kapaciteta, pratiti ovu aktivnost i transparentno o tome obavještavati javnost i građane'', izjavio je Senad Šepić, predsjednik Nezavisnog bloka i zastupnik u Parlamentarnoj skupštini BiH.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: