Bezizlazna pozicija
49

Nezadovoljni radnici Aluminija na 15 minuta blokirali magistralni put kod Mostara

R. D.
Radnici Aluminija d.d. Mostar nezadovoljni trenutnom pozicijom u kojoj se nalaze i načinom na koji se odvijaju pregovori o budućnosti kompanije, odlučili su se na protestno okupljanje na magistralnom putu. Oni su na 15 minuta blokirali cestu zbog čega su se stvorile velike gužve.

Jutros u 8:45 sati veća grupa radnika okupila se na magistralnom putu M-17 kod mjesta Ortiješ, južno od Mostara. Kako su nam kazali, ovim žele staviti u prvi plan sudbine 900 radnika ove kompanije.

"Mi smo godinama upućivali na probleme, a sada je došlo do kulminacije. Tražimo od Vlade FBiH da poštuje sporazum potpisan 2013. i član 33 koji se odnosi na cijene električne energije", kazao je Romeo Biokšić, predsjednik Sindikata radnika Aluminija dd Mostar.

Foto: R. D./Klix.ba
Foto: R. D./Klix.ba

S obzirom da policija nije dozvolila blokadu ceste, demonstranti su otišli do pješačkog prijelaza na kojem su, uzastopnim prelaženjem, blokirali put i izrazili nezadovoljstvo.

Put je deblokiran u 9 sati i saobraćaj je normalizovan, ali se odvija usporeno.

Foto: R. D./Klix.ba
Foto: R. D./Klix.ba

Ovaj potez dolazi nakon što je sindikat jučer donio odluku o stupanju u generalni štrajk. Na putu su se za kratko vrijeme stvorile kilometarske kolone u oba smjera.

Foto: R. D./Klix.ba
Foto: R. D./Klix.ba

Aluminij se nalazi u teškoj poziciji, električnu energiju imaju osiguranu još jedan dan, uprava bi danas trebala podnijeti ostavke, a nadležne su obavjestili da u subotu u 00:01 gase proizvodnju.

Foto: R. D./Klix.ba
Foto: R. D./Klix.ba

Posljednjih dana vođeni su pregovori sa švicarskim gigantom Glencoreom koji predvodi konzorcij s tri domaće kompanije o preuzimanju nekadašnjeg hercegovačkog giganta. Zbog previsokih zahtjeva, posebno u domeni cijene električne energije, pregovori nisu rezultirali dogovorom.

Foto: R. D./Klix.ba
Foto: R. D./Klix.ba

Kako je Klix.ba jučer pisao pregovore s Vladom Federacije BiH trebale bi se uključiti i dvije arapske kompanije.