Nova blokada
157

Kilometarske kolone: Radnici Aluminija opet zaustavili saobraćaj kod Mostara

A. P.
Foto: R. D./Klix.ba
(Foto: R. D./Klix.ba)
Nekoliko stotina radnika Aluminija ponovo je blokiralo saobraćaj na magistralnoj cesti M17, ovaj put sjeverno od Mostara. Oni su u 15:10 sati protest nastavili blokiranjem ceste kod tunela Salakovac.
S obzirom na to da se radi o dijelu puta koji nema alternativu već su se formirale kilometarske kolone.

Podsjetimo, oni su jutros blokirali cestu južno od Mostara, a deblokada je uslijedila četiri sata poslije, kada su se vratili u krug firme. U jednom trenutku krenuli su prema sjedištu HDZ-a i institucijama FBiH u Mostaru, ali su ubrzo promijenili plan.

U novoj blokadi puta na cestu su dovezli i kombi Aluminija te pristigli autobusima.

Aluminij ima osiguranu isporuku električne energije do večeras u ponoć, nakon čega bi pogon mogao biti iskopčan s mreže, što bi značilo kraj nekadašnjeg giganta.

Jutros su predstavnici radnika razgovarali s premijerom HNK Nevenkom Hercegom i gradonačelnikom Mostara Ljubom Bešlićem, a zatražili su i susret s premijerom FBiH Fadilom Novalićem. Dobili su informaciju da će Vlada FBiH u petak raspravljati o situaciji u Aluminiju, ali se boje da će tada biti prekasno.

Nagli prestanak rada pogona značio bi hlađenje tekućeg metala u proizvodnim ćelijama, a radnici strahuju da bi takav rasplet situacije značio trajni prestanak rada Aluminija.

Podsjećamo, zbog visokih cijena električne energije Aluminij nekoliko posljednjih godina posluje s gubitkom. Ukupan dug kompanije iznosi oko 400 miliona maraka, od čega se više od pola odnosi na dug za potrošenu električnu energiju.

Vlada FBiH vlasnica je 44 posto dioničkog kapitala u Aluminiju, mali dioničari također imaju 44 posto dionica, a Vlada Republike Hrvatske preostalih 12 posto.