Idu pred tvornicu
12

Radnici Aluminija nakon četiri sata deblokirali cestu kod Mostara

I. P.
Foto: R. D./Klix.ba
Foto: R. D./Klix.ba
Blokada magistralnog puta M17 kod Mostara koju su radnici Aluminija započeli jutros oko 9 sati okončana je nešto prije 13 sati.
Kako javlja reporter portala Klix.ba, radnici su odlučili deblokirati saobraćajnicu i uputiti se u krug tvornice Aluminij odakle će se uputiti ka sjedištima vlasti, uključujući zgradu Vlade Federacije BiH i sjedište Hrvatske demokratske zajednice BiH.

Radnici su tokom blokade poručivali kako ne vjeruju da će Vlada FBiH iznaći rješenje te kako računaju da će Aluminij biti ugašen večeras u ponoć.

Na mjesto protesta tokom dana došli su gradonačelnik Mostara Ljubo Bešlić i premijer HNK Nevenko Herceg kako bi "dali podršku radnicima". Također, oni su izrazili uvjerenje kako Aluminij neće biti ugašen.

Direktor Aluminija je kazao kako danas u 14:01 sati ističe rok za organizaciju prijenosa električne energije nakon čega slijedi gašenje. On, kao i ostali radnici, nije optimista po pitanju nastavka rada.

Vlada FBiH na čelu s Fadilom Novalićem, s druge strane, planira novi sastanak u petak gdje bi se moglo riješiti pitanje Aluminija. Ipak, nije sigurno da će se taj sastanak uopće desiti.