BiH
8

Nevesinjci se masovno odazvali akciji prikupljanja humanitarne pomoći

Anadolija
Foto: Andolija
Foto: Andolija
 Kao i u svim sličnim prilikama građani Nevesinja masovno su se odazvali akcijama prikupljanja humanitarne pomoći za poplavama ugroženo stanovništvo.

"Prvih dana donirali su hranu, vodu i odjeću. Neki od njih poslali su odjeću kupljenu u prodavnicama. Nakon uputstva kriznih štabova u sljedećim akcijama donirali su higijenska sredstva, a potom se angažirali i na prikupljanju stočne hrane", u izjavi za Anadoliju rekao je načelnik opštine Nevesinje Momčilo Šiljegović. 

Nevesinjci su prikupili pomoć u svim resursima kojim raspolažu. Dvije mljekare koje rade na području ove općine davale su prikupljene dnevne količine mlijeka u humanitarne svrhe.  Bilo je primjera da je jedno gazdinstvo dalo preko 1.000 litara. Druga mljekara je samo za dan prikupila preko 2.700 litara. Mljekare "Glogovac" i "Perfeto"  odlučile su se da narednih dana doniraju mliječne prerađevine, kajmak i sir, zbog činjenice da su mliječni proizvodi manje podložni kvarenju od mlijeka. Oni su uglavnom sami otpremili pomoć na ugrožena područja.

U subotu je gradsko načelinštvo održalo još jedan sastanak kriznog štaba sa kojeg su uputili poziv građanima da učine više napora na prikupljanju gabaritne stočne hrane.

Načelnik Nevesinja Šiljegović jučer je razgovarao sa načelnikom Opštine Bijeljena Mićom Mićićem koji je iskazao potrebu za stočnom hranom jer su rezerve stočne hrane na području Bijeljene minorne.  

Već sutra, kazao je Šiljegović, iz Nevesinja će poslati prva tri šlepera sijena prema Bijeljini.  Kako su uništena gazdinstva na poplavljenim područjima sasvim je očekivano da će uskoro biti otpočeti razgovori  o skorašnjoj žetvi ljetine na području Nevesinja.